Borut Mekina

 |  Mladina 3

Jelinčič tone v blatu

Vodja SNS sedaj trdi, da mu je SCT zastonj prenovil fasado, ker je podjetje prevzelo obveznosti nekega drugega podjetja. A to drugo podjetje, Gralma, je šlo v stečaj in v SCT-ju o njem ne vedo nič.

Jelinčičeva prenovljena vila, eden od SCT-jevih skrivnih poslov.

Jelinčičeva prenovljena vila, eden od SCT-jevih skrivnih poslov.
© Borut Peterlin

Vodja SNS Zmago Jelinčič še vedno ne zna pojasniti, na kakšni podlagi mu je slovenski gradbeni velikan SCT pred letom in pol brez plačila prenovil fasado in koliko ter komu je Jelinčič okrog leta 2000 plačal za prenovo hiše. Kot smo pisali v prejšnji številki, je bila ta po naših izračunih vredna več kot 300 tisoč evrov, česar si Jelinčič s svojo poslansko plačo ni mogel privoščiti, za prenovo do dveh milijonov evrov vredne nepremičnine pa tudi ni vzel hipotekarnega kredita, kaže zemljiškoknjižni izpisek.
Medtem ko se je Jelinčič izmikal vprašanjem novinarjev RTV Slovenija o svojih finančnih sposobnostih, pa je z novo razlago postregel za spletni medij Politikis. Mladina naj bi »lagala po naročilu določenih političnih struktur«, je trdil Jelinčič, hiše naj mu ne bi prenavljal SCT, ampak neka »druga firma ... ki jo je potem, kot kaže, prevzel SCT, ki je moral seveda tisto, kar je bilo pogodbeno zagotovljeno, dokončati«, je dejal. Zaradi tega, je razlagal Jelinčič, mu je nedavno moral SCT na podlagi reklamacije brez plačila fasado, na kateri je bilo »marsikaj narobe«, tudi popraviti.
Jelinčič se je pri tem ponovno zapletel. Podjetje, o katerem govori in ki je navedeno v gradbenem dovoljenju Upravne enote Ljubljana Center iz leta 1998, je bivše podjetje Gralma iz Metlike, ki se je po navedbah živečih na naslovu, kjer je bilo podjetje prijavljeno, nekoč ukvarjalo predvsem s posredovanjem delavcev iz Bosne za slovenska gradbena podjetja. Zgodovinski izpisek iz sodnega registra kaže, da sta podjetje ustanovila Šefkinja Mahmić in zidar Senad Hilić, ki je bil leta 2005 s sedmimi streli ubit v Murglah, v svoji hiši. Kakorkoli, podjetje Gralma pred tem ni bilo kupljeno, prevzeto ali karkoli od tega, ampak ga je okrajno sodišče v Novem mestu poslalo v stečaj, potem ko je leto 2002 končalo s pol milijona evrov minusa.
Zakaj bi torej SCT Jelinčiču popravljal fasado, v imenu podjetja, ki ga ni več? Tudi dr. Lojzetu Udetu, civilnopravnemu strokovnjaku z ljubljanske Pravne fakultete, se Jelinčičeva utemeljitev zdi neverjetna, saj je jasno, da bankrotirano podjetje že po definiciji izgubi vse pogodbene obveznosti. »Če gre podjetje v stečaj, to pomeni, da ni nihče prevzel njegovih obveznosti,« pravi Ude. Glede na to, da podjetje Gralma in SCT nista bili nikoli povezana, Ude pravi, da sam ne razume, kako bi lahko obveznosti prešle na SCT. »To je nemogoče, razen če je pred tem šlo za kakšen odplačni posel in podobno,« še dodaja Ude.
Iz SCT-ja nam na sicer naše vprašanje o tem, kaj so imeli s podjetjem Gralma, niso odgovorili, zato smo poklicali Franca Rainerja, nekdanjega izvršnega direktorja SCT za nepremičnine. Rainer, ki je sedaj v pokoju, nam je dejal, da se sam ne spomni podjetja Gralma in da tudi ne ve in se mu zdi neverjetno, da naj bi ga SCT prevzel ali kupil. Če bi se to zgodilo, bi on zagotovo vedel, nam je dejal. A zanimivo, na vprašanje, ali ve, da je SCT Zmagu Jelinčiču obnavljal hišo, je odgovoril, da »je to bilo že toliko daleč nazaj, da se ne spomnim prav točno«.
Očitno je torej, da se poskuša Jelinčič z miselnimi akrobacijami, ki mu ne uspevajo najbolje, rešiti iz blata, v katero tone. Potem ko smo v Mladini objavili zgodbo o prenovi njegove hiše in fasade, nas je sicer poklicalo več virov, ki želijo ostati neimenovani in ki so nam zatrjevali, da je hišo Jelinčiču SCT prenovil zastonj. Jelinčiču naj bi hišo SCT prenovil zastonj na podlagi penalov, saj je SCT toliko časa zamujal, da so mu na koncu objekt lahko obnovili brezplačno, nam je denimo povedal eden izmed virov.
Kot smo že zapisali, si je Jelinčič hišo prenovil prav v času, ko se je SCT boril za trojanski predor in ko je Jelinčič, očitno ne tako naključno, postavljal poslanska vprašanja, v katerih je ščitil »ustavne pravice SCT«. Poleg tega je seveda znanih še več drugih primerov Jelinčičevega trgovanja s poslanskimi vprašanji ali glasovi za njegove lastne interese. Tokrat je za portal Politikis odgovarjal pred gradbiščem kompleksa Tobačna mesto, kjer bo gradbeno podjetje Imos zgradilo novo stanovanjsko četrt, hotel in nebotičnike. »Tukaj se bo gradil kompleks Tobačna. Edini projekt, ki ga dela Imos, to je firma, ki ni v minusu, ki lahko dela in ki plačuje podizvajalce,« je tokrat Jelinčič mimogrede pohvalil še enega gradbinca.
Spet ni mogel iz svoje kože. Pozabil je namreč dodati, da mu bo prav Imos moral hišo tudi odkupiti. Jelinčič si je torej spet dvigoval ceno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.