Jure Erznožnik

 |  Mladina 5  |  Svet

Švicarji vračajo naplenjene milijarde

Novi zakon bo olajšal zaplembo in vračilo sredstev, ki so jih iz javnih blagajn naropali nekdanji diktatorji

V torek je v Švici začel veljati zakon, zaradi katerega bo zunanje ministrstvo milijarde evrov, švicarskih frankov in ameriških dolarjev, ki so jih nekdanji samodržci z vsega sveta naropali v javnih blagajnah svojih držav in jih skrivaj naložili v švicarske banke, lažje vrnilo večinoma obubožanemu prebivalstvu teh držav. Zakon se sicer uradno imenuje Zvezni zakon o vračilu javnih sredstev, ki so jih nezakonito pridobile politično izpostavljene osebnosti, a že v zakonodajnem postopku se ga je prijel naziv »Lex Duvalier«. Predlagatelji so ga parlamentu predložili tudi zato, da bi nekdanjemu haitijskemu diktatorju Jean-Claudu Duvalierju preprečili razpolaganje z dobrimi 70 milijoni evrov, ki jih je bil naložil v švicarskih bankah, in jih vrnili v haitijski proračun. Za ta znesek naj bi bil olajšal državno blagajno med letoma 1971, ko je od očeta Françoisa (tega so Haitijci leta 1957 izvolili za predsednika republike) prevzel oblast, in 1986, ko je moral zaradi ljudske vstaje domovino zapustiti. Duvalier je pri 19 letih postal najmlajši predsednik kake »demokratične« države, rojakom pa je vladal s trdo roko, jih sistematično zapiral in mučil, številni so umrli v nepojasnjenih okoliščinah ali bili usmrčeni brez sojenja. Najbrž pa je bil tudi edini oblastnik, ki je obubožanim prebivalcem med potovanji po miniaturni državici iz predsedniške limuzine metal bankovce, da so se še dolgo po tem, ko je sprevod odpeljal mimo, zanje prepirali in pretepali. Ob vstaji februarja 1986 je pobegnil v Francijo, na Haiti se je prvič vrnil šele letos, štirinajst dni pred uveljavitvijo omenjenega švicarskega zakona. Čeprav si je Švica na predlog haitijskih oblasti že od padca Duvalierjevega režima prizadevala, da ne on ne njegova družina od nakradenega bogastva ne bi dobila niti ficka, mu je vseeno pripadlo kakih 5 milijonov evrov, saj po švicarskih zakonih nezakonite premoženjske koristi po 15 letih ni mogoče več dokazati. Od leta 2001 se je justica zaradi zastaranja v več primerih obrnila njemu v prid, ob tem pa je Zvezni svet v parlamentarno razpravo poslal omenjeno zakonsko novost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.