Borut Mekina

 |  Mladina 8  |  Politika

Janša in orožje

Če je Janša za vsako ladjo res prejel četrt milijona dolarjev, bi podkupnine pri materi vseh afer lahko znašale sedem milijonov dolarjev

/media/www/slike.old/mladina/temaorozje_brnik_06_2004.jpg

© arhiv MNZ

Začelo se je junija 1991. Takrat je v koprsko pristanišče priplula ladja Herman C. Boyle, pripeljala je 16 kontejnerjev specialne opreme, ki so jo nato odpeljali v Kočevsko Reko. Nekaj mesecev za tem, oktobra 1991, je v Luki Koper pristala ladja Ali-B z orožjem iz Bejruta. Navzoči so bili agenti slovenske varnostno-obveščevalne službe in hrvaškega obrambnega ministrstva. Varnostno-obveščevalna služba je tedaj v prisluhih posnela pogovor med »moškim X«, ki se je javljal iz »tajne baze, kamor se je s helikopterjem pripeljal z ministrom (obrambni minister je bil tedaj Janez Janša, op. a.), ki je povedal, da je bilo večer prej »toliko vsega (orožja, op. a.), da niso mogli pregledati vsega«.
Novembra je v Kopru pristala ladja iz Gdanska, z 90 tonami orožja, deklariranega kot »elektronika v tranzitu«. Isti mesec je pristala ladja Edith, s 50 tonami orožja, deklariranega kot »medicinska oprema v tranzitu«. Potem sta pripluli ladji Hel in Boyle. Nato, decembra 1991, je priplula ladja Aghia Varvara s tremi kontejnerji orožja, ki so bili prepeljani na Hrvaško. Sledila je ladja Dina, ki je iz Bejruta pripeljala kar 60 kontejnerjev orožja, skupaj 644 ton, deklariranega kot »stroji za predelavo sadja v tranzitu za Madžarsko«. Čez teden dni je prišla ladja Ani s 105 kontejnerji orožja, deklariranega kot »poljedelska oprema v tranzitu«. V spremstvu pripadnikov specialne enote je bilo orožje prepeljano na Brnik in prevzeto s strani »hrvaško govorečih oseb«. Potem je spet pristala ladja Hel, s 46 kontejnerji orožja, ki je bilo deklarirano kot »poljedelska oprema v tranzitu za Hrvaško«. Januarja 1992 je v Luki Koper pristala ladja Rima, ki je iz Bejruta pripeljala 986 ton orožja, deklariranega kot »medicinska oprema v tranzitu za Hrvaško«.
Do februarja 1993, v času ministrovanja Janeza Janše, je na tak način v Luko Koper prispelo več kot 30 ladij z orožjem, kaže kriminalistično poročilo, ki so ga na notranjem ministrstvu pripravili po znanem odkritju orožja na mariborskem letališču leta 1994. V času omenjenih poslov je obrambno ministrstvo vodil Janez Janša, vojaško obveščevalno službo njegov kolega Andrej Lovšin, VIS oziroma današnjo Sovo pa Janšev današnji strankarski kolega Mihael Brejc. Ta mati vseh afer v Sloveniji ni bila nikoli pojasnjena. Ostaja uradna razlaga, po kateri naj bi se orožje zgolj posojalo na reverz, vsekakor pa brezgotovinsko, za različne kompenzacije. Hrvaški naj bi tako skupaj Slovenija prodala za 23 milijonov mark orožja, viri, ki so pričali pred različnimi preiskovalnimi komisijami, pa so govorili o gotovini, ki naj bi znašala tja do 136 milijonov mark. Še celo mediji so tedaj poročali o milijonih mark v gotovini. Tednik 7D denimo o tem, da se je 24. oktobra 1991 na prehodu Obrežje pojavil uslužbenec hrvaškega ministrstva, ki je imel pri sebi tri milijone nemških mark ...
Čeprav naj bi po uradni različici Slovenija pomagala Hrvaški in Bosni, pa so bile tamkajšnje razlage doslej drugačne. A čeprav se zdi, da gre za oddaljene dogodke, so akterji iz tistega časa danes pomembni politiki, na dan pa že tudi curljajo nove informacije. Tako je Večer objavil pričanje hrvaško-francoskega posrednika z orožjem Marina Tomulića in bivšega namestnika hrvaškega obrambnega ministra, ki je pred mesecem dni izšlo v knjigi Kraj zločina avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja. Tomulić v citirani izjavi pravi, da je »podkupnina znašala 250.000 dolarjev na ladjo. Ti so bili za obrambnega ministra«. Če temu verjamemo, je recimo Janša tedaj za 20 ali 30 ladij prejel kakšnih sedem milijonov dolarjev podkupnin. Torej približno toliko, kot naj bi po očitkih tožilstva želel dobiti v poslu z osemkolesniki. Janša je seveda to pričevanje zanikal. Tako kot je zanikal, da ni manipuliral z arhivskimi dokumenti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.