Bitka za Wisconsin

Kako se je duh arabske revolucije stegnil v Ameriko

Duh arabske revolucije - duh Tunizije, vonj po jasminu - ima dolge noge. Ne širi se le po arabskih in muslimanskih deželah (Libija, Jemen, Oman, Bahrajn, Palestina, Iran ipd.), ampak se je stegnil tudi onstran arabskih dežel, vse tja do šengenske meje in Amerike. Pri tem je kakopak najbolj zanimivo to, v kaj se prevaja. Na Hrvaškem - tik pred »evropsko trdnjavo« - se je prevedel v burne populistične shode užaljenih veteranov domovinske vojne, tako da zelo spominja na razvpito ameriško patriotsko, nativistično, nacionalistično, biblično gibanje Tea Party, ki že dobro leto prireja protestne shode, na katerih oznanja svojo vizijo »prave« Amerike, »prave« zgodovine in »pravih« vrednot. Teapartijci, ki skušajo zaliti »drevo svobode«, se imajo za dediče ameriške revolucije, za direktne potomce ameriških »duhovnih očetov«: jasno, Obamov »socializem« (npr. zdravstvena reforma) se jim zdi blasfemija in atentat na »pravo« Ameriko in Boga, ki je Ameriki dal tako Svobodo kot Ustavo.
V Obami vidijo le zarotnika, ki hoče spodkopati temelje »krščanske nacije« in prerazporediti družbeno bogastvo, v socialni državi pa - podobno kot njihov veliki vzornik, Ronald Reagan - le potuho za tiste, ki se jim ne ljubi delati. In seveda, teapartijci ne verjamejo niti v podnebne spremembe niti v evolucijo. Ne, to ni sekularno gibanje. Ravno obratno: teapartijsko gibanje je v svojem srcu fundamentalistično. Nazaj hoče Boga, biblične vrednote, tradicijo, preteklost. Kar pomeni, da je natanko to, kar arabska revolucija ni. Ironija je le v tem, da ameriška desnica, motor teapartijskega gibanja, stalno straši prav z zgodbami o tem, da je arabska revolucija le prikriti fundamentalizem, le prikriti islamizem, le prikriti džihadizem.
Toda v Ameriki se je duh arabske revolucije zdaj nepričakovano prevedel v bitko za Wisconsin, ali bolje rečeno - v masovno bitko za sindikalne pravice, v divjo bitko za pravico do sindikalnega boja. In delavci, ki so preplavili Madison, metropolo Wisconsina, ameriškega He-artlanda, nosijo transparente, na katerih piše: »Welcome to Wiscairo!« Dobrodošli v Wiskairu! Ali pa: »From Egypt to Wisconsin: We Rise Up!« Od Egipta do Wisconsina - vstajamo! Ali pa: »Walk Like Egyptian!« Hodi kot Egipčan! Bodi odločen kot Egipčani! Sporočilo je nezgrešljivo: nam, zbranim tu, v Wisconsinu, gre za iste reči kot Egipčanom! Vsi mi smo Egipčani! Vsi mi smo Arabci! Napis: »En svet, ena bolečina, eno človeštvo, eno upanje!« Protestniki, ki so kampirali v središču Madisona, so z ovacijami sprejeli pizze, ki jim jih je nekdo naročil iz Egipta. Wisconsin se ima za nadaljevanje Kaira.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.