Darja Kocbek

 |  Mladina 19  |  Ekonomija

Začasno zaposleni se vračajo na zavod

Med uspešnimi iskalci zaposlitve v Sloveniji jih 80 odstotkov dobi v podpis pogodbo za določen čas

Prazne proizvodne hale ...

Prazne proizvodne hale ...
© Borut Krajnc

Po podatkih zavoda za zaposlovanje se je v Sloveniji aprila drugi mesec zapored zmanjšalo število brezposelnih. In kdo ima največ možnosti, da dobi službo? To so strokovnjaki s področja medicine, elektrotehnike, strojništva, računalništva, farmacije, zdravstvene nege, vzgojitelji predšolskih otrok, profesorji razrednega pouka ter osebe s poklicno izobrazbo s področja obdelave kovin, strojništva, elektrostroke, gradbeništva, gostinstva in turizma. Pri tem so pomembne tudi delovne izkušnje, ustrezne kompetence in dodatna znanja, nam je pojasnila Tanja Gerkšič iz službe za odnose z javnostmi na zavodu. Med iskalci zaposlitve, ki jim uspe najti službo, jih dobi 80 odstotkov v podpis pogodbo za določen čas.
Postopno zmanjševanje števila brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje pričakujejo še do konca junija, v drugi polovici leta pa bo po njihovi oceni brezposelnost še nekoliko narasla, in sicer predvsem zaradi ljudi, ki bodo zaposlitev izgubili zaradi stečajev podjetij ali kot trajno presežni delavci, na zavod za zaposlovanje se bodo spet začeli vračati ljudje, ki se jim bo iztekla zaposlitev za določen čas, in prijavili se bodo mladi, ki bodo končali izobraževanje. »Pričakujemo, da bo ob koncu letošnjega leta 113.800 registriranih brezposelnih oseb,« pravi Gerkšičeva.
Aprila je bilo na zavodu registriranih 111.561 brezposelnih, kar je 2,1 odstotka manj kot marca in 12,3 odstotka več kot aprila lani. V prvih štirih mesecih letos je bilo v povprečju prijavljenih na zavodu 114.062 brezposelnih, kar je 14,8 odstotka več kot v prvih štirih mesecih lani.
V letošnjih prvih štirih mesecih je bilo največ prostih delovnih mest na voljo za prodajalce, zidarje, ekonomske tehnike, ključavničarje, pomožne delavce, natakarje, varilce, kuharje, strojne tehnike, voznike, tesarje, univ. dipl. ekonomiste. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je povpraševanje delodajalcev najbolj povečalo po dipl. medicinskih sestrah, šiviljah, elektrikarjih, monterjih konstrukcij, keramikih, kleparjih, elektrotehnikih, energetikih, varnostnikih, dipl. inž. kemijske tehnologije, ključavničarjih, zidarjih, tesarjih, slikopleskarjih, monterjih vodovodnih naprav, univ. dipl. inž. elektrotehnike.
A to nikakor niso poklici, s katerimi je najlažje dobiti službo. Glede na razmerje med številom prijavljenih iskalcev zaposlitve in potrebami delodajalcev najtežje dobijo zaposlitev pomožni delavci, osebe z osnovnošolsko izobrazbo, frizerji, šivilje, lesarski tehniki, ekonomski tehniki, gimnazijski maturanti, administratorji, upravni tehniki, prometni tehniki in diplomirani ekonomisti, ugotavljajo na zavodu za zaposlovanje. Na zavodu opažajo, da se med brezposelnimi povečuje delež starih 50 let in več, pa tudi delež dolgotrajno brezposelnih oseb.
Zavod za zaposlovanje s subvencijami ljudi spodbuja tudi k samozaposlitvi (to so samostojni podjetniki). Tanja Gerkšič pravi, da je od začetka januarja do konca aprila letos dodelil 2576 subvencij za samozaposlitev. Opozorila je, da je ta subvencija le spodbuda ljudem za samostojno poslovno pot, nikakor pa to ni zagonski kapital za začetek delovanja novega poslovnega subjekta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.