|  Mladina 21  |  Politika

Predlogi za davčno reformo

Nekaj idej skupine ekonomistov iz fiskalnega sveta

1. Dohodninska reforma. Ponovno zvišanje davčnih razredov s tri na pet in zvišanje zneskov ob prehodu iz enega v drug razred. Povišanje splošne davčne olajšave z današnjih 3.143,57 evra na 6.000 evrov.
2. Uvedba t. i. davka na firmo oziroma pavšalne obdavčitve pravnih oseb in samostojnih podjetnikov posameznikov, ki imajo manj kot 50.000 evrov prihodkov. To pomeni, da bi davčni zavezanci plačali določen znesek, tudi če bi imeli izgubo. Pri določitvi višine pavšalnega davka bi se izhajalo iz razpoložljivih podatkov o povprečnih zneskih davka od dohodkov pravnih oseb in zneska dohodnine samostojnih podjetnikov posameznikov. S tem bi razbremenili tudi davčne inšpektorje.
3. Dvig davka na dodano vrednost v »paketu«. Zaradi nekaterih predlaganih znižanj davčnih prihodkov bi bilo po mnenju skupine ekonomistov smiselno povečati splošno davčno stopnjo DDV-ja za dve odstotni točki, to je z 20 na 22 odstotkov. Ob tem predlagajo, da nižja stopnja DDV-ja ostane nespremenjena.
4. Obdavčitev nepremičnin. Skupina meni, da je treba čim prej sprejeti in uveljaviti zakon o davku na nepremičnine.
5. Obdavčitev kmetijske dejavnosti. Pri obdavčitvi kmetijske dejavnosti skupina predlaga razmislek o poenostavitvah in obdavčitvah le tistih, ki dejansko dosegajo visoke dohodke.
6. Obdavčitev dobička iz prodaje/odsvojitve vrednostnih papirjev ne glede na dobo imetništva prodanih/odsvojenih vrednostnih papirjev po 20-odstotni stopnji. Davčni zavezanci bi tako imeli možnost, da izgubo iz prodaje vrednostnih papirjev tudi iz preteklih let »poravnajo« z dobički iz prodaje tovrstnih vrednostnih papirjev.
7. Znižanje obdavčitve izvedenih finančnih instrumentov s 40 na 20 odstotkov, torej na nivo obdavčitve drugih kapitalskih dobičkov.
8. Ponovna uvedba t. i. skupinske obdavčitve po vzoru Avstrije. V tem primeru se dobički oziroma izgube hčerinskih družb združijo. Obdavčljivi dohodek skupine se šteje kot vsota teh davčnih izidov. Slovenija bi s tem lahko razmeroma hitro postala »glavni sedež« za tuje koncerne, npr. za območje bivše Jugoslavije.
9. Zvišanje neobdavčenega zneska obresti na varčevalne vloge, zato, da bi spodbudili varčevanje.
10. Znižanje prispevkov za socialno varnost, ki jo plačujejo delojemalci, in zvišanje prispevkov delodajalcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.