Staš Zgonik

 |  Mladina 23  |  Ekonomija

Top flop: Dobra stran recesije

Vir: Eurostat

Izpusti toplogrednih plinov v Evropski uniji so v letu 2009 drastično padli. Za to ni zaslužna razsvetljena politika boja proti podnebnih spremembam, ampak predvsem gospodarska kriza. Zaradi upada gospodarske aktivnosti se je namreč zmanjšalo tudi povpraševanje po energiji in s tem po fosilnih gorivih. Kot poudarjajo v Evropski okoljski agenciji (EEA), je svoj delež k zmanjšanju izpustov prispevalo tudi povečanje rabe obnovljivih virov energije. A glavna je bila vsekakor recesija. Med letoma 2008 in 2009 so se izpusti v celotni EU zmanjšali za 7,1 odstotka oziroma za približno 350 milijonov ton ogljikovega dioksida, to pa je več kot tretjina celotnega zmanjšanja izpustov, ki jo je 27 državam EU uspelo doseči od leta 1990. To jasno kaže, da lahko samo zmanjšanje gospodarske aktivnosti pripomore k radikalnemu zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, za kakršno si prizadevamo. Slovenija je v letu 2009 zabeležila 9,1-odstotni padec izpustov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.