Anti-Obama

Kako republikanci iščejo kandidata, ki bi na predsedniških volitvah zrušil Baracka Obamo

V Evropi je levica vse bolj obupana - povsod se namreč dviga in zmaguje desnica. V Ameriki je ravno nasprotno: republikanci so vse bolj obupani. Razlog? Barack Obama. Gledajo ga že tri leta. Gledali ga bodo še eno. In po predsedniških volitvah, ki se bodo odvrtele prihodnje leto (na začetku novembra), ga bodo, kot kaže, gledali še štiri leta. Ko so že mislili, da ga imajo, je objavil rojstni list, ki dokazuje, da je bil res rojen v Ameriki - in potem je za nameček likvidiral še Osamo bin Ladna. Za Osamo se je le pokadilo. In za Obamo tudi - republikancem je pobegnil. Da bi bilo vse skupaj še bolj srhljivo, se je to zgodilo prav v času, ko so začeli republikanski veljaki napovedovati svoje predsedniške kandidature - ko so torej začeli stopati v boj za republikansko predsedniško nominacijo. Obama, ki mu skozi dolgi, mučni, stresni proces strankarskega izbiranja predsedniškega kandidata ne bo treba, jih je prehitel in jim ukradel žaromete. In show. Stopil jim ni le na nogo, ampak tudi na PR.
Kar je republikance pognalo v obup. Vprašanje je le: kako obupani so? Zelo. Naj vam povem, kako zelo. Nedavno je v Washingtonu potekala epska Konferenca o veri in svobodi (The Faith and Freedom Conference), ki jo je priredila zelo konservativna, zelo pobožna, ultrapatriotska organizacija Koalicija za vero in svobodo (Faith and Freedom Coalition) in na kateri se je zbral ves republikanski jet-set: aktivisti, ideologi, strategi, voditelji krščanske desnice in teapartijskih frakcij, senatorji, kongresniki, guvernerji, nekdanji senatorji, kongresniki in guvernerji, predsednik kongresa John Boehner, predsednik nacionalnega komiteja republikanske stranke Reince Priebus. Jasno, prišli so tudi tisti, ki so že vložili predsedniško kandidaturo, recimo Mitt Romney, Tim Pawlenty in Herman Cain - in oni, za katere se pričakuje, da jo šele bodo, recimo Michele Bachmann, Jon Huntsman in Haley Barbour. Rick Santorum je kandidaturo napovedal kmalu po tej konferenci. Vsi so prišli. Celo Donald Trump, medijski hustler, plutokratski populist, neumorni prodajalec svojega TV-šova The Apprentice, ki je dolgo medil svojo predsedniško kandidaturo, a je potem - kljub napovedim, da je voljan za predvolilno kampanjo zapraviti dve milijardi dolarjev! - odstopil, ko mu ni uspelo dokazati, da je bil Barack Obama rojen zunaj Amerike. Kje je bila rojena Trumpova pričeska, ne ve nihče. Je pa res, da certifikata, da je rojena v Ameriki, ni nikoli predložil.
Kaj so vsi ti republikanci počeli dva dni? Molili, napadali Obamo (ki da ne vidi krize, ki da le zapravlja, ki da le bohoti javni sektor, ki da ne podpira Izraela itd.), molili, napadali obamacare, molili, hvalili svoje dosežke, molili, molili, izpovedovali ljubezen do domovine, svarili pred smrtno ogroženostjo družine, molili, svarili pred istospolnimi, molili, svarili pred ilegalnimi priseljenci, molili, svarili pred tistimi, ki ubijajo svetost zakonske zveze, molili, svarili pred abortusom, molili, svarili pred »predebelo« državo, molili, svarili pred ogroženostjo Amerike, molili, glorificirali svetost življenja, molili.
Rekli boste: Točno - ko si obupan, moliš! Toda trik ni le v tem, da so veliko molili. Ne, to ni tisto, s čimer bi merili globino njihovega obupa. Globino njihovega obupa razkrije odgovor na vprašanje: kdo je organiziral to druženje republikanske elite? Kdo je bil ta, ki jih je združil v molitvi? Ralph Reed. Kdo? Karizmatični, fanatični, mračnjaški babyface, vernik Reaganove revolucije, ki je Jezusa Kristusa, kot v knjigi Republikanska Gomora pravi Max Blumenthal, odkril v telefonski govorilnici, »šepetalec republikancem«, perfidni evangeličanski operativec republikanske stranke, nekdanji izvršni direktor Krščanske koalicije (Christian Coalition), političnega krila krščanske desnice - Krščanska koalicija je skrbela za indoktrinacijo in mobilizacijo krščanskih volivcev, ali bolje rečeno, evangeličanske cerkve in konservativne aktivistično-lobistične organizacije je povezala v politični blok, volilni blok, vedno na voljo republikanski stranki ter njenim kongresnim, guvernerskim in predsedniškim kandidatom.
Revija Time ga je tedaj razglasila za »desno roko Boga«. Ne brez razloga. Reed je namreč na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja famozno rekel: »Hočem biti neviden. Grem se gverilsko vojno. Pobarvam si obraz in potujem ponoči. Moji nasprotniki ugotovijo, da se je nekaj zgodilo, ko so že v mrtvaški vreči.« Toda v drugi polovici devetdesetih se je Krščanska koalicija nenadoma sesula - zaradi Reedovih finančnih malverzacij. Reed je kljub veliki finančni aferi in preis-kavam ostal na prostosti, Krščanska koalicija pa je šla v času, ko bi jo desnica najbolj potrebovala (Bill Clinton!), na smetišče. Žebelj v krsto pa si je dokončno zabil nekaj let kasneje, ko se je izkazalo, da je republikanski lobist Jack Abramoff, ki je ogoljufal indijanske igralnice, denar nakazoval tudi na njegov bančni račun - Abramoff je pristal v zaporu, Reed pa v mrtvaški vreči. Politično je bil mrtev. Republikanci zanj niso hoteli več slišati. V Washingtonu ga niso hoteli več videti. Postal je persona ingrata.
In prav to je znak globine republikanskega obupa: če potrebujejo Ralpha Reeda, če so torej Reeda voljni sprejeti kot svojega združitelja, motivatorja in odrešitelja, potem morajo biti zelo, zelo obupani. Republikanci skušajo Obamo preleviti v »enomandatnega predsednika«, toda med njimi je vse več skeptikov - niso namreč povsem prepričani, da med temi, ki so napovedali predsedniške kandidature, vidijo človeka, ki bi lahko premagal Obamo. Kandidature so sicer vložili nekateri običajni osumljenci, marginalni pritegovalci pozornosti, ki vedno znova kandidirajo (pa četudi vedno znova brez podpore republikanske stranke), recimo paranoidni Andy Martin, ki je lansiral govorice, da je Obama v resnici prikriti musliman, lunatični Jimmy McMillan, ki se je pred leti med predvolilno kampanjo za župana New Yorka povzpel visoko na brooklynski most in zagrozil, da ne bo sestopil, dokler televizije ne predvajajo njegovega sporočila (rente so previsoke!), in Jonathon Sharkey, igralec in rokoborec (»The Impaler«), vodja stranke vampirjev, čarovnic in poganov, toda nekateri prvaki republikanske stranke, potencialni rušilci Baracka Obame, recimo guverner Indiane Mitch Daniels, nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee in nekdanji guverner Floride Jeb Bush, so dali zelo hitro in zelo jasno vedeti, da nimajo namena kandidirati. Le zakaj bi se spuščali v bitko, ki je ne morejo dobiti?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.