Darja Kocbek

16. 6. 2011  |  Mladina 24  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

Slovenski produkt

Slovenski produkt
© Borut Peterlin

Razvojna Slovenija

Če se bo v Sloveniji nadaljeval sedanji trend pri vlaganjih v raziskave in razvoj, bo leta 2020 njen delež tovrstnih vlaganj z 1,99 odstotka BDP-ja le še malenkost pod povprečjem EU, navaja Evropska komisija v poročilu o konkurenčnosti unije inovacij. Nad evropskim povprečjem je Slovenija že pri soobjavah v znanstvenih publikacijah, pri deležu visoko in srednje visoko tehnološkega blaga v proizvodnji in po številu raziskovalcev med zaposlenimi.

Zamenjava za nižjo ceno

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da se potrošniki lahko izognejo podražitvam električne energije z zamenjavo dobavitelja. Podjetja, ki niso napovedala, da bodo električno energijo podražila, je pozvala, naj za 12 mesecev zamrznejo cene. To so ji zagotovili v podjetjih GEN-I, Petrol in Petrol Energetika, ki tudi sicer ponujajo najcenejšo električno energijo na trgu. ZPS potrošnike tudi obvešča, da lahko na spletni strani www.123zamenjaj.si preverijo, koliko bi prihranili, če bi zamenjali dobavitelja. Ta menjava je po zagotovilih ZPS preprosta.

Nizka samooskrba

Slovenija je lani sama pridelala le 31 odstotkov zelenjave, ki so jo porabili njeni prebivalci. Nizka, le 55-odstotna, je samooskrba tudi pri žitih, ugotavlja statistični urad. Povprečni Slovenec je lani porabil 121 kilogramov žita, 93 kilogramov mesa, več kot 70 kilogramov krompirja, 10 kilogramov jajc in 91 kilogramov zelenjave.

Metal išče delavce

»V Metalu se v tem trenutku počutimo močnejši, kot smo bili pred krizo,« je povedal direktor Andrej Gradišnik. Lani so proizvedli za 65 tisoč ton gotovih proizvodov v skupni vrednosti približno 130 milijonov evrov. Poslovali so z dobičkom, kar je bilo po direktorjevih besedah za lanske razmere uspešno, saj so številna primerljiva podjetja poslovala z izgubo. Lanski dobiček je znašal 3,7 milijona evrov. Letos napoveduje večjo rast in dobre poslovne izide. »Naši načrti so nekje na ravni izpred krize. To pa pomeni precej dela za nas in naše zaposlene. Trenutno delamo z nadurami, kar na dolgi rok ne gre, zato načrtujemo ponovno povečevanje števila zaposlenih. Nekaj smo pri tem že naredili, nekaj bomo še morali, da bomo lahko vsa naročila, ki jih zdaj sprejemamo, tudi uresničili. Do septembra želimo zaposliti 42 novih sodelavcev. V glavnem iščemo delavce v jeklarni, valjarni, tudi kontroli kakovosti,« pravi Gradišnik. Aprila je bila povprečna plača v Metalu 1500 evrov bruto. V letošnjem letu je plača v Metalu šest odstotkov nad povprečjem v regiji in tri odstotke nad povprečjem dejavnosti.Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.