Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 29  |  Politika

Šikaniranje tožilke Zobec Hrastarjeve

Čeprav je Ivan (Janez) Janša ovadbo zoper tožilko Zobec Hrastarjevo razdelil novinarjem, ji tožilstvo uradno teksta ne želi pokazati

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar torej odhaja. Tožilka, ki je tri leta usmerjala preiskavo v zadevi Patria in predelala okrog 30 tisoč strani dokumentov, se poslavlja s (pre)kratkim komentarjem, ki za pravosodno zdravje države ne more biti spodbuden. »Odhajam zato, ker v državi, ki ne zna ali noče zaščititi lastnih funkcionarjev, funkcije državne tožilke ne želim več opravljati,« pravi. Generalnemu državnemu tožilcu je novico sporočila pred mesecem dni, in kot so tam pojasnili, se njeni nasledniki že pripravljajo na verjetno najpomembnejši ali politično najtežji sodni postopek v zgodovini države. Morda sta dva meseca priprav premalo, a takšni odstopi niso redkost. Leta 1999 je nekaj podobnega doletelo tudi njo samo. Tedaj je tudi ona zgolj en dan pred štirideseto glavno obravnavo primera, bolj znanega kot gorenjska heroinska naveza, za čez noč prejela podobno obsežen spis. Primer je nato »uspešno« končala z obsodbami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.