Jure Erznožnik

 |  Mladina 30  |  Družba

»Igrice« z dečki kot v srednjem veku

Bača bazi je starodavni pakistanski način zabave za premožnejše moške, ki ga v afganistanski družbi, izčrpani od vojn, vse bolj oživljajo nekdanji vojaški poveljniki

Bača beriš med plesom za moško publiko v severni provinci Takhar jeseni leta 2009.

Bača beriš med plesom za moško publiko v severni provinci Takhar jeseni leta 2009.

Vsaj toliko, kolikor je star svet, je staro vprašanje, ki si ga še dandanes zastavljajo raziskovalci monoteističnih religij: kako obravnavati pojav istospolnosti pred svojim pragom. Iz večine spisov pred pojavom verovanj v enega boga je razvidno, da predajanje tovrstni spolnosti, bodisi z evnuhi bodisi med »pravimi« moškimi v vojni, kot nadomestilo za spolni odnos z žensko ni bilo nič nenavadnega. Kralji, polbogovi, vojščaki, plemenski vodje in domnevni bogovi se stoletja pred začetki naše civilizacije ob oboževanju mladih teles svojih ljubljencev niso prav nič spraševali, kaj bodo rekle njihove žene ali ljubice. Za muslimanski svet naj bi sicer veljalo, da je prerok Mohamed vernike pozval, naj homoseksualce vržejo s streh visokih zgradb, vendar vse več razlagalcev Korana meni, da človek takšne duhovne širine česa podobnega pač ni mogel izreči. Koran pa je v več delih mogoče interpretirati tudi precej drugače, saj naj bi naravnim evnuhom dovolil, da kot pasivni partnerji »služijo« moškim potrebam po spolnosti. Mladi razlagalec hadisov in prerokov tovariš, Abu Huraira (603-681), naj bi preroka vprašal, ali lahko »igra« evnuha, ker se boji, da ga ženske ne zanimajo. Trikrat naj mu ne bi odgovoril ničesar, četrtič pa naj bi mu rekel, naj pač igra vlogo evnuha ali pa naj pusti vse skupaj pri miru. Toliko o homoseksualnosti v muslimanskem svetu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.