Erik Valenčič

 |  Mladina 32  |  Ekonomija

Veš, delodajalec, svoj dolg?

V zadnjih treh letih se je dolg delodajalcev do zaposlenih samo iz naslova prispevkov za socialno zavarovanje povečal za 65 odstotkov

Nekdanji Vegradovi delavci, simbol socialne nepravičnosti v državi

Nekdanji Vegradovi delavci, simbol socialne nepravičnosti v državi
© Borut Krajnc

Davčna uprava (Durs) je prejšnjo sredo sporočila, da je leta 2010, letos pa še dodatno poostrila nadzor nad plačevanjem prispevkov za socialno varnost, in pri tem zaposlene pozvala, naj morebitne delodajalčeve nepravilnosti sporočajo čim prej. To, kar imenujejo nepravilnosti, so v bistvu kazniva dejanja. Sicer pa je poziv upravičen, saj pregled podatkov iz zadnjih treh let kaže, da so razmere na tem področju katastrofalne. Dursovi izračuni opozarjajo, da so bili delodajalci iz naslova prispevkov za socialno zavarovanje zaposlenim junija 2008 skupno dolžni dobrih 139 milijonov evrov; ta dolg je nato na leto naraščal za približno 30 milijonov in po podatkih iz 31. maja 2011 znašal že 230.191.529 evrov. Gre za skrb zbujajoče povečanje za 65 odstotkov. Pri tem je treba upoštevati še eno skrb zbujajoče dejstvo. Danes je okrog 60.000 manj zaposlenih, kot jih je bilo pred tremi leti. To pa logično pomeni, da so zdaj delodajalci manj delavcem dolžni več. Ponazorimo s številkami. Če omenjeni dolg razdelimo med vse zaposlene v državi, vidimo, da je ta junija 2008 znašal slabih 176 evrov. Do danes je narasel na več kot 314 evrov, to pa je povečanje za 80 odstotkov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.