Staš Zgonik

 |  Mladina 34  |  Ekonomija

Top Flop

Borzno leto

V zadnjih tednih svetovne borze spet doživljajo hude padce, in to potem, ko je večina 12 mesecev beležila zgledno rast. Po podatkih Svetovne borzne federacije (WFE) se je celotna tržna kapitalizacija družb (zmnožek borzne cene in števila delnic), ki kotirajo na članicah WFE, od junija lani do junija letos povečala za kar 28 odstotkov, na skoraj 40 bilijonov evrov. Močno rast, skoraj 10-odstotno, je doseglo tudi trgovanje z izvedenimi finančnimi inštrumenti. V prvi polovici letošnjega leta se je trgovanje z obveznicami povečalo za 60 odstotkov, skupna vrednost poslov je znašala 12 bilijonov evrov. Skupna vrednost poslov z delnicami je v istem obdobju dosegla 22,5 bilijona evrov, kar je primerljivo z enakim obdobjem lani, s to razliko, da je bilo poslov manj, a v večjih vrednostih. Članica WFE je tudi Ljubljanska borza, ki pa ni sledila zgoraj navedenim trendom in je bolj kot ne životarila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.