Borut Mekina

 |  Mladina 3

Skriti oligarh

Mariborski nadškof Franc Kramberger

Mariborski nadškof Franc Kramberger

Minuli dve leti sta bili za slovensko cerkev eni najuspešnejših. Še bolj kot pomoč države in vernikov so namreč zrasle cerkvene finančne investicije, ki pomenijo gospodarsko jedro RKC. A to jedro je cerkev, podobno kot drugi finančni centri moči po Sloveniji, zgradila predvsem skozi certifikatno privatizacijo. Do njega je prišla prek "menedžerskega odkupa". Kot nekatere druge "tajkunsko-politične povezave, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo", kot pravi Janez Janša, je tudi cerkev s pomočjo politike prišla do medijskega lastništva. In tako kot nekateri drugi tranzicijski uspešneži, ima tudi slovenska cerkev v svoji gospodarski mreži podjetje, holding, v nizozemski davčni oazi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.