Ameriški barvni triler

Zakaj so Američani Baracka Obamo izvolili za predsednika, še preden so ga izvolili

Obama rocks! Hillary rocks! Ameriška demokracija je na pohodu! Volilci - predvsem demokratski, se razume - so naelektreni in motivirani kot že dolgo ne. Volilna udeležba je povsod bistveno večja, kot so pričakovali. Mladi volilci prihajajo v tropih. Kot da bi vsi skupaj začutili, da je tokrat res priložnost za spremembo - in kot da bi vsi skupaj verjeli, da ne volijo le demokratskega predsedniškega kandidata, ampak novega ameriškega predsednika. Vsi so se prelevili v aktiviste. In mobilizatorje. Na predvolilnih shodih pričakujejo nekaj tisoč ljudi, pride pa jih deset, dvajset tisoč. Prostovoljci, donatorji, podporniki in operativci letijo z vseh strani. Ne gre več za to, kateri izmed obeh demokratskih kandidatov, Obama ali Hillary, je ujel momentum, ritem, tempo, ampak za to, da so momentum ujele letošnje primarne volitve. Vsak glas šteje, vsaka država šteje, vsak delegat šteje, vsak milijon dolarjev šteje. Ne brez razloga: primarne volitve že dolgo niso bile tako tesne, tako izenačene, tako infarktne - in obenem tako skrivnostne. Za nami je "giga torek", ko so demokratskega predsedniškega kandidata volili v dvaindvajsetih državah, tudi v nekaterih "najtežjih" (Kalifornija, New York, New Jersey, Arizona, Massachusetts), za nami je prvi veliki vikend, ko so demokratskega predsedniškega kandidata volili v petih državah (Maine, Louisiana, Washington, Nebraska, Deviški otoki), in za nami je mali torek, ko so demokratskega predsedniškega kandidata volili v treh državah (Virginia, Maryland, Washington, D.C.), toda zmagovalca ni. Še več, težko je reči, kdo zares vodi - Hillary ali Obama? Vsi so mislili, da bo do zdaj že vse jasno in odločeno, pa ni. Prej narobe - vse je megleno. Vemo, da je Obama na "giga torek" dobil precej več držav kot Hillary in da je na prvi veliki vikend in na mali torek gladko dobil vse države, toda zaradi specifike ameriškega volilnega sistema, čudnih pravil demokratske stranke in proporcialne delitve delegatov sta še vedno izenačena, pa četudi je Hillary izgubila 8 držav zapored (in kot kaže, bo naslednji teden izgubila tudi Wisconsin in Havaje). Vprašanje je le, kako izenačena sta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.