Boštjan Napotnik

16. 9. 2011  |  Mladina 37  |  Konzum

Restavracija Pungaršek, Bled

Izza odra

  • ocena: 5 / 5

Rabarbarina župca

Rabarbarina župca
© Boštjan Napotnik

Zamaskirani vampi

Zamaskirani vampi
© Boštjan Napotnik

Vila Mangart - Restavracija Pungaršek
Kolodvorska cesta 2, Bled
Tel.: 059 059 136
www.pungarsek.si
Pungaršek tartufe po vampih potresa od ponedeljka do sobote od 11.00 do 22.30, ob nedeljah konča ob 18.00, ob torkih pa ima zaprto.

Fino:
gazpačo z jagodami in s hobotnico
vampi z belim vinom in s tartufi
muflonov file s krompirjevo zloženko

Ne tako fino:
umanjkanje kakšne na jedilniku obljubljane jedi

Vrhunsko štiristezno a la carte rihtanje v backstageu vas bo stalo nekaj več kot 40 evrov na sodelujoče grlo.

Beroč naslov zapisa si mogoče pomislil, da si zgrešil rubriko v svojem najljubšem nizkonakladnem tedniku in da boš na tem mestu obveščen o kakšni noviteti, ki jo za svoje poznonočne sledilce pripravlja žametnoglasni VJ Brane. Pa ni tako - naslov gre pripisati lokaciji Pungarškove restavracije, ki je formalno sicer res na Bledu, a v pritličju penziona Mangart toliko odmaknjena od z odrskimi lučmi osvetljene kičaste blejske scenografije, da pravzaprav nimaš občutka, da si v Meki slovenske razgledničarske scene. Seveda to ne pomeni, da je pri Pungaršku tudi košta takšna, da se je ne bi spodobilo osvetliti z najmočnejšimi žarometi. Nasprotno! Prav vsak krožnik, ki so ga ondan prinesli Konzumovi mini ekspediciji, je bil pomemben delček v izjemni predstavi sicer komorne Pungarškove zasedbe.

Še pred dvigom zavese so firbce nahranili s fino pasirano skuto, v katero so vmešali kar nekaj šavja, izmed katerega je največ parfuma oddajalo čemaževo listje, potem pa je že sledila epizoda, ki bi zmedla tudi starogrškega teoretika Aristotela: je namreč mogoče, da vrhunec predstave nastopi že na samem začetku? Sodeč po svilnato spasiranem živo rdečem, z jagodami zatvistanem gazpaču, sredi katerega je na kupčku sočnih, s skuto in kislo smetano vezanih kock sveže kumarice ležal popoln krak najmehkejše in najsočnejše hobotnice ever, je bilo že tako. Jed je bila ena od onih, ki jim ne moreš nič več dodati in nič odvzeti, saj je popolna takšna, kot je. Mojstrovina! A ker po eni jedi pač ne moreš soditi birtije, smo mlaskali naprej in se navdušili nad hudo rižoto s koščki popečenega kraškega pršuta, ki je na uč delovala suho in dolgočasno, a je nato iz notranjosti užgala nora kombinacija slanosti, pikantnosti in sladkosti.

Da pri Pungaršku vedo, kaj delajo, je dokazal naslednji krožnik, ki smo ga naročili bolj iz žlehtnobe, češ da tale »krompirjev zavitek z zelenjavo z rukolo in tzatzikijem« s seznama vegetarijanskih jedi že ne more biti kaj prida. Pa je bil: hrustljavo listnato testo, pester kombo okusov in tekstur in frišno štihanje tzatzikija iz priloženega kozarčka so suvereno anulirali našo skepso. Tako kot je ob s tartufi posutih tankih in mehkih trakcih v kremasti, z belim vinom odišavljeni omaki brez argumentov ostal zapriseženi kontravampovec. Ja, Pungarškovi vampi so res zmožni spreobračati dvomljivce! Pri mesovnih epizodah je našo nedeljeno podporo prejel muflonov file - dobro uležan in kvašen, sočen, prelit z močno temno omako in pospremljen s super okusno krompirjevo zloženko in pirejem iz zelene; file račjih prsi pa se je prav tako odlikoval s šolsko pravilno pečenostjo, osvežilnim dodatkom tanko narezanega sotiranega pora in ljubkimi krompirjevimi cmočki s češnjo v središču. Rahel dvig obrvi ob izostanku najobetavneje izgledajočega cukra je v dodatku po aplavzu, ki ga je Pungaršek dobil že po tretjem dejanju, uspelo izravnati creme brule z malinami in malinovim sorbetom ter ob pomoči gozdnih in vrtnih jagod ter penine v dišečo hladno juho zmleti rabarbari. Ob naslednjem obisku Bleda lahko torej jezero, grad in kremšnite mirno spregledate. Prava stvar se skriva ob cesti proti štacjonu.