Boštjan Napotnik

18. 11. 2011  |  Mladina 46  |  Konzum

V Laško - pa ne po flaško

Pavus, Laško

  • ocena: 5 / 5

Lososov tatarski

Lososov tatarski
© Boštjan Napotnik

Račji ravioli

Račji ravioli
© Boštjan Napotnik

Restavracija Pavus, grad Tabor
Cesta na Svetino 23, Laško
Tel.: 031 634 619
www.pavus.si
Na grad Tabor nad Laškim nima smisla hoditi ob ponedeljkih, ko je Pavus zaprt. Sicer pa se na Plečnikovih stolih res dobro je od torka do sobote od 11.00 do 22.00, ob nedeljah pa končajo dve uri prej.

Fino:
dimljeni jelen
srnin file
vse sladice

Ne tako fino:
kraljevi raki oziroma predvsem pripadajoče jim kumare s smetano

Največji degustacijski meni prodajajo po 45 evrov, cena naše iz karte prosto izbrane pojedine pa se je po štirih krožnikih ustavila pri 35 evrih.

O Laškem zadnje čase ni slišati kaj veliko dobrega: finančni coprniki v pivovarni se nekako trudijo znebiti šrotaste mega bule, medtem pa skušajo njihovi sodelavci v proizvodnji nekaj bincati z novimi izdelki - jabolčni mošt iC je osvežilen štart na še nemapirano polje slovenskih ciderjev, na ječmenski fronti pa jim kaj res dobrega za zdaj še ni uspelo. Pri onem dvojnem bocku, Eliksir poimenovanem, jim je bilo sicer še mogoče čestitati, da so, če že drugega ne, začeli iskati pot z izjemno dolgočasnega industrijskega svetlega lagerskega teritorija, a so potem s tisto sladkobno plastično stravo od Malta dali vedeti, da jim je za resne in firbčne pivopivce kaj malo mar. Zato se je med potikanjem po Spodnji Savinjski dolini Konzumov kvartet izogibal industrijski prodajalni laške pivovarne, za poležavanje v laškem zdraviliškem kompleksu pa se sami sebi tudi nismo zdeli ne dovolj stari, ne dovolj utrujeni, niti ne dovolj pod stresom. V resnici nas je tako ali tako zanimalo samo eno: kako se na gradu Tabor nad Laškim je, odkar je tam kuhinjski komandant Marko Pavčnik.

Vobče je moč sumirati, da so krožniki v Pavusu ene take lepe sestavljanke, s katerimi se lovi ravnotežje vseh petih osnovnih okusov, hkrati pa se okuševalni aparatus zadovoljuje tudi s kombinacijo številnih različnih tekstur znotraj ene same jedi. Konkretno je to tako, da se, recimo, na ročno naseckan lososov tatarec položi kepica z ingverjem presekanega kremastega grahovega sladoleda, ob stran se načrta bris kisle smetane, potresen s postrvjimi ikrami, za pokrov na i pa je na vrhu še kapa iz drobno nastrgane in hrustljavo ocvrte zelene. Ali pa se mehke rezine diskretno dimljenega jelena prelijejo z malinovo omako in obložijo z dvema specialkama: prva so rezine oreha, ki ga menda poberejo še zelenega in nato alkimizirajo do mehke konstitucije, črne barve in zelo kompleksnega okusa; druga pa gosja jetra, ki so najprej zamrznjena, nato pa nastrgana, kar jim da nepričakovano lahkotnost in zračnost. In še: tanke fetke dimljenega kunčjega stegna, ki so opremljene z zeliščnim sladoledom, rahlo praženimi pinjolami, kockami jabolk in hrustljavim čipsom iz topinamburja. We like? Hell yeah! Sploh, ker smo pametno izbrali temno zlate kaplje močno dišečega in karakternega sivega pinota 2005 Laškemu najbližjega vinarja Acija Urbajsa iz Rifnika.

Gremo naprej s telečjim priželjcem, ki je položen na presenetljiv, a posrečen kombo leče, potočnih rakov in nakockane zelenjave; pa s parom hrustljavih raviolov, polnjenih s pečeno raco in položenih na z zvezdastim janežem parfumiran korenčkov pire; pa s še enimi ravioli, tokrat polnjenimi z dimljeno postrvjo, prelitimi z rjavim maslom in potresenimi s hrustljavimi lističi žajblja in kockami hruške; pa tudi s prvim (in edinim) neposrečkotom v obliki ocvrtih kraljevih rakov, z vaniljo odišavljenega kroketa in z vodenim in brezokusnim cacikijem.

Od tu naprej je bilo spet grajsko: zajeten biftek s tartufi in prepeličjim jajcem; krasna sladkovodna ohcet pečenega fileja ščuke in v rižoto z jurčki vmešanih potočnih rakov; res izjemen krožnik pa je bil tisti z v nulo pečenim srninim filejem, pri katerem velja iz številnega spremstva posebej omeniti s suho slivo polnjen bonbon iz hrustljavo ocvrtega testa in superdišečo omako iz samorodne jurke. Koncentracija v kuhinji ni niti malo popustila niti pri sladicah: kostanjeva krema s kuhanimi kutinami, kostanjev sladoled na lešnikovem biskvitu, dih jemajoča pečena pistacijeva krema, čokoladni fondant in tako naprej in tako naprej in tako naprej ... Le tako naprej, pa se bomo radi vračali nazaj!