Boštjan Napotnik

25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Konzum

Buena vista*

Restavracija Draga di Lovrana, Lovran

  • ocena: 4 / 5

Tripe od rošpa

Tripe od rošpa
© Boštjan Napotnik

Razgledna točka

Razgledna točka
© Boštjan Napotnik

Lovranska Draga 1, Hrvaška
Tel.: +385 51 294 166
www.dragadilovrana.hr
Z ovinka na začetku Lovranske Drage se lahko izza krožnika razgledujete od torka do nedelje od 13. do 23. ure.

Fino:
tripe od rošpa
račji confit
telečja pašteta

Ne tako fino:
uporabniški vmesnik - kelneraj

Restavracija sicer že z imenom sugerira visoke cene, a se končni števec vendarle ustavi pri čisto sprejemljivih 40 evrih na jedca.

Ko človek že več kot teden dni čepi ujet pod meglenim pokrovom, se ga neizogibno začne polaščati občutek, da nastopa v video­spotu za najbolj znan komad Josipe Lisac. Zaradi tega si je Konzumova ekipa postavila jasnostne prioritete: gremo na sonce, pod jasno nebo. In nas je, ko so meteorološki wizardi zagrozili z možnostjo megle v Slovenskem primorju, odneslo čez mejo, naravnost na avstro-ogrsko riviero tam pri Opatiji. Za vsak primer smo odvijugali še tistih nekaj kilometrov navkreber in se ustavili na ovinku, od koder so se nam ponujali štirje razgledi: fascinanten na obdelane terase Lovranske Drage pred nami, impozanten navzgor na pobočja Učke, dih jemajoč navzdol v morsko modrino ter tisti, ki nas je najbolj zanimal: na po osmih desetletjih po požaru na frišno obnovljeno poslopje hotela Draga di Lovrana.

V veliki, svetli in stajliš restavraciji smo zasedli najbolj razgledno mizo in koj začeli navezovati stik s clooneyastim šefom sale, pri čemer smo imeli nemalo težav: poleg tega, da nam je skušal vsiliti dileme - riba ali meso?; belo ali rdeče? -, za katere smo mislili, da so že izumrle, je tudi precej pozabljal - povedati, da so nemalo reči z natisnjenega jedilnika zamenjali z drugimi, dolivati vodo ... A nato smo le našli skupen jezik in se ob glažu motovunske malvazije benvenuti 2010 že čutili dobrodošle.

Kuhar s takim kelnarjem mora biti hudimano dober, da mu uspe s hrano dvigniti rahlo načeto razpoloženje gostov, in temule lovranskemu je to popolnoma uspelo. Košta, ki jo streže, je všečna in priljudna, brez spektakelskih eksperimentiranj, zato pa s serijo zanimivih twistkov: repke surovih škampov postreže na sladkasti kozji rikoti, kozice na krepki in kremasti fižolovki, junečji karpačo pa prelije z elegantno hrenovo polivko. Mimogrede mu uspe s fino, mazavo, s pokrovom iz kuhanega masla zapakirano telečjo pašteto, z na sotiranih jabolkih in suhih figah postreženimi gosjimi jetri ter z račjim confitom oplaziti še klasično francosko visoko kuharijo, preprosti ljudski hrani pa se pokloni s tripami od rošpa - v gost in dišeč stew vkuhanimi na trakove narezanimi vampi morske žabe - ter s sočnim, s sušenimi paradižniki in kozjim sirom polnjenim piščančjim filejem. Tri sladkarije - čokoladni sufle, kuhane suhe fige in zdrobov oblaček s pomarančno omako - so nas tako že našle zelo zadovoljne in nas le še dodatno opremile za nov teden v sivini.

* dober razgled