Boštjan Napotnik  |  foto: Boštjan Napotnik

3. 6. 2011  |  Mladina 22  |  Konzum

Nadstandard

Brioni, Kranj

  • ocena: 4 / 5

Pruska rebra

Pruska rebra

Restavracija Brioni
Koroška cesta 10, Kranj
Tel.: (04) 20 10 750
www.brioni.si
V kranjskih Brionih lahko terminološko razliko med restavracijo in bistrojem preverjate vsak dan, razen ob nedeljah, od 12.00 do 22.00.

Fino:
odojkove kračice
rebra pruskega goveda
gnochetti z gamberi

Ne tako fino:
svedrci s pestom
ratatouille

Večerja za krepkega dedca, od začetne solate do sladkega konca, bo denarnico olajšala za nekaj več kot 30 evrov.

Konzumska ekspedicija je tokratni izlet zastavila do okolja prijazno in se namesto z zasmrajajočim avtomobiljem v Kranj odpravila s Slovenskimi železnicami in tako prispevala nekaj fičnikov v kvoto 7,3 milijona evrov, ki jo bo omenjena institucija letos namenila za letni regres. Navdušenje nad javnim transportom, ki ga je pri gadgetskem delu odprave zbudilo enostavno handlanje z avtomatom za prodajo vozovnic, je kaj hitro usahnilo ob ženskem glasu iz zvočnika na ljubljanski železniški postaji, ki je napovedal približno 25-minutno zamudo vlaka, ki sicer za vožnjo do Kranja potrebuje 31 minut. Hja, še dobro, da ne gremo na prave Brione, ker kdo ve kdaj bi tja prišli, je bila naša prva misel. Druga pa, da če smo že ujeti na štacjonu, pa dajmo aperitiv stisniti kar tukaj.

In smo ga, a se nam je potem kozarec Isteničeve penine gourmet prilegel tudi v cubovsko opremljenih kranjskih Brionih. Modernjakarski obrat je prijeten, a več kot očitno se vseskozi sprehaja v mejnem pasu med kavarno, slaščičarno, bistrojem in restavracijo. No, ker smo prišli v restavracijo, so nas tudi posedli v tisti del kompleksa, a jedilni list, ki smo ga dobili, je nato vseeno nosil bistrojski štempelj. Kar ni nič hudega, če človeka ne moti, da je med hladnimi jedmi izbira omejena zgolj na številne solate, pri toplih predjedeh pa na pašte, rižote in njoke. Nič hudega, v resnici, še posebej, ker je nekaj reči takoj padlo v oko. Solata s pršutom, pečeno rdečo čebulo in pinjolami je bila - ko se je človek prek obilne (in okusne) zgornje plasti pršuta prebil do hrustljave zelene solate - prav osvežilna, majhen prerezan kruhek, namazan s česnovim namazom, pa lepa pika na i. Druga solata je bila videti še kar grozno: na liste zelene solate je bil položen ocvrt krog, zraven pa je bila nalita poltekoča rozasta smetanasta zmes. Hm. Pa ni bilo slabo, res ne: ona rozasta zmes je bila rozasta zaradi malin in je lepo osveževala perfektno ocvrt hlebček brieja. Le pečeni krompir je bil pri vsem skupaj malo odveč. Pri testeninah so na Brionih tokrat dosegli polovični izkupiček. Svedrci z domačim pestom in s kozjim sirom so bili skoraj popolnoma neslani, obilica olja, ki je steklo iz očitno ne dovolj zmešanega/stolčenega pesta, pa je na dnu krožnika ustvarila precej neprijetno lužico. Druga pašta, drobni sardski testeninski njokci, gnochetti, pa je bila, če odštejemo pomanjkanje soli, prav fletna. Sladki gamberi, lepo popečene bučke in bogat barvni in aromatični štih žafrana so se skompali v super dober in lep krožnik, ki se je fino kosal in dopolnjeval z deset let starim (a še vedno dovolj frišnim) sauvignonom Daria Prinčiča, ki smo ga zbezali z neobstoječe vinske karte. Na tej točki je tudi zamejski Prinčič prepustil štafeto tostranskemu in njegovemu simpatikusu, mulitu 2005, mi pa smo po osvežilnem sorbetu prišli do najzanimivejših poglavij brionskega jedilnega lista.

O načinu priprave odojkovih mini krač v naravni omaki s šalotko ne vemo kaj dosti, ampak na sumu imamo dolgo in počasno kuhanje in finalno dopeko. Skupaj s praženim in prekajenim(!) krompirjem je bil to prvi pravi presežek tega obeda. Drugega so nam ponudila rebra pruskega goveda, najprej dušena in nato popečena ter premazana z osvežilno sladko-kislo in rahlo pikantno žar omako, spremljevalni rustikalni ratatouille in pečeni krompir pa sta bila ob super porihtani govedini tako neopazna, da bi ju zlahka pogrešali. Po res obilnih krožnikih smo na koncu, nič čudnega, planili po najlažji izmed naštetih sladic, sočni strjenki s koščki hrustljavo pečene meringe in z omako iz pretlačenih svežih malin. Kranjčanom polagam na srce, naj se, ko bodo naslednjič v Brionih, le korajžno prestavijo iz kavarniškega v restavracijski del, kjer jih za čisto normalen denar čaka nadpovprečna košta.