Boštjan Napotnik  |  foto: Boštjan Napotnik

16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Konzum

Recitacijski krožek

Gostilna Tomaj, Tomaj

  • ocena: 3 / 5

Pečenica z zeljem

Pečenica z zeljem

Tris toplih predjedi

Tris toplih predjedi

Gostilna Tomaj
Tomaj 12, Tomaj
Tel.: 05 764 18 58
www.tomaj.eu
Po obisku groba Srečka Kosovela lahko z recitiranjem v krčmi nadaljujete vsak dan razen srede od 11.00 do 22.00, ob petkih pa še dve uri dlje.

Fino:
pršut in salama
kaneloni
florentinec

Ne tako fino:
njoki z jurčki
štrudelj

Za kraševsko štiririhtno najedanje je bilo treba v tihem poznojesenskem času odšteti dobrih 20 evrov na glavo.

Ko je Konzumova odprava izvedela za cilj tokratnega pojedovanja, se je njenemu slovenistično-komparativističnemu krilu zdelo absolutno potrebno za trenutek sleči trenirko in se na obisk Tomaja pripraviti s počasnim, premišljenim, impresionistično meglenkastim branjem Balade, ki jo je spisal največji tomajski sin, Kosovelov Srečko:

V jesenski tihi čas
prileti brinjevka
na Kras.

Na polju
že nikogar več ni,
le ona
preko gmajne
leti.
In samo lovec
ji sledi ...

Strel v tišino;
droben curek krvi;
brinjevka
obleži, obleži.

Začetna pesniška impresija še kar drži: na Krasu je bilo res tiho, polja so bila prazna, tudi parkirišče osrednje tomajske krčme je samevalo in celo za šankom ni bilo opaziti nobenega jagra. Je pa zato jezični tamladi urno jel stresati šale (na vprašanje, čigav teran točijo, je, denimo, iz prve pribodel: »Zdaj je še naš, ko ga boste spili, bo pa vaš!«) in nas, še preden je zagnal salamoreznico, spravil v dobro voljo, ki so jo nato mesnine, pripeljane iz domače radnje v neposredni soseščini šepuljske pršutarne, samo še utrdile. Pri tem sta prednjačila dišeča salama in mehak, sočen in ravno prav slan pršut, štango sta jima držala na konkretne trikotnike narezana tolminc in hardkorovski kozji sir iz Tomaja, mi pa smo si želeli, da bi se tomajci tudi pri iskanju kruha in oliv tako potrudili kot pri siru in mesninah.

Po zeljni, z obiljem krompirja in dolgotrajnim vretjem zgoščeni kreftni joti smo se navdušili nad s špinačo polnjenim kanelonom in priljudno porovo lazanjo, njoki in njim pripadajoči jurčki pa so že videli boljše čase. A telečja pečenka se je lepo držala sočne strani, pa tudi priljudno nezačesnanemu paru pečenic in s praženimi trakci pancete zaljšanmu kislemu zelju bi težko naprej vrgli kakšno pomanjkljivost. Razen tega, da, jasno, nista zmogla parirati dobro uležanemu, mehkemu in natančno na zahtevano malo manj kot medium stopnjo pečenemu nepredimenzioniranemu florentinčku. Z narezki, paštami in mesom torej v Tomaju kar znajo, če pa bi se v duhu zelo old school Fructalove nalepke na vratih ognili še popolnoma nepotrebni šegi mikrovalovnega obsevanja jabolčnega štrudlja, bi jih imeli še raje.