Boštjan Napotnik  |  foto: Boštjan Napotnik

23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Konzum

Hong Kamn’k

Restavracija Hong Kong, Kamnik

  • ocena: 4 / 5

Mravlje lezejo

Mravlje lezejo

Raca hrusta

Raca hrusta

Restavracija Hong Kong
Groharjeva 1, Kamnik
Tel.: 01 831 46 98
www.restavracija-hongkong.si/kamnik
Pod kamniškimi voki na polno podkurijo vsak dan opoldne, ogenj pa ne ugasne vse do 23. ure.

Fino:
pekinška raca
suha pečena govedina
pečeni riževi rezanci z jajcem in zelenjavo

Ne tako fino:
pekoča omaka osmih zakladov

Za obilno oskrbo s kitajsko špezo boste na medkulturni izmenjavi v Kamniku odšteli okrog 15 evrov na jedca.

Aj-fil-Slovenija promotorji v svoje brošure radi zapišejo geostrateško observacijo o tem, da smo, po besedah Rozmana Roze, nejšn on d best lokejšn, ker lahko v istem dnevu čofotamo v morju, plezamo v hrib in ujamemo še porcijo panonske melanholije. No, Konzumovemu dvodružinskemu oktetu se je med gledanjem v z rdečkasto sončnozahodno svetlobo osvetljene zasnežene stene Kamniških Alp celo zazdelo, da domovina sega še veliko dlje in da je ta kos rodne grude videti čisto tako kot hribovje v himalajskih alpinističnih dokumentarcih. Je pa seveda možno, da je ta dozdevek povezan s poslednjo letošnjo destinacijo, iz številnih grl opevano kamniško kitajsko restavracijo Hong Kong.

Odprava je bila številčno okrepljena predvsem zato, da bi bralstvu lahko poročali, kako se tod kaj obnese dan vnaprej naročena pekinška raca, ki se je v manj kot v štiri raje ne lotevajte. In pekinška raca ob vznožju Alp je super fajn, s hrustljavimi in sočnimi koščki mesa, ki jih je nato cel družabni dogodek oblagati z umetelno nasekljanimi trakci surove zelenjave in zavijati v tanke, z omako hoisin premazane palačinkice, pri čemer je dobro vedeti še to, da k pekinškoračjemu meniju sodijo tudi fletno podolgovati in hrustljavi spomladanski zvitki, ocvrti koščki svinjine v sladko-kisli omaki in pekoča omaka osmih zakladov, ki je en tak shizo potpuri vsega mogočega mesovja in zelenjave brez pravega fokusa. In ko že sikam: tudi juha s plavutjo morskega psa se bolj spektakularno sliši, kot pa okuša.

A tu se zamerice končajo, kajti veselo smo grizljali na velikost grižljaja nasekana in v hrskajočo skorjo odeta ocvrta svinjska rebrca, iskali razlike med super-fajnimi soparjenimi in hudo-dobrimi pečenimi žlikrofi, se komolčili za svoj delež elegantnih praženih riževih rezancev z zelenjavo, povpraševali prijazen, uren, komunikativen in obvladaški kelneraj o tem, kako za vraga jim uspe pripraviti tako nadhrustljavo-sočno-umamijasto suho pečeno govedino, in bili navdušeni nad primizno pripravo mravelj, ki lezejo na drevo, in cvrtjem sladoledne kugle v spektakularnem modrem plamenu. Povzetek je torej jasen: kamniški Hong Kong ne samo da je by far najboljša kitajska restavracija pri nas, ampak celo v absolutni kategoriji sodi med bolj priporočljiva gostilniška druženja. Rezervirajte!