Boštjan Napotnik

13. 1. 2012  |  Mladina 2  |  Konzum

Koalicijska menaža

Pri Bevcu, Lukovica

  • ocena: 2 / 5

Narezek z nageljčkom

Narezek z nageljčkom

Neprepričljivi par

Neprepričljivi par

Gostilna pri Bevcu
Stari trg 10, Lukovica
Tel.: 01 7235 146
Pri Bevcu se je moč usklajevati od 09.00 do 22.00, ob nedeljah od 08.00 do 14.00, ob sredah pa parafirajo dokumente.

Fino:
ocvrt piščanec
krvavica

Ne tako fino:
dimljena klobasa
pečenice
zahrenjen narezek

Za prehransko podporo koalicijski ali kakšni drugi debati boste odšteli 15 evrov na strankarskega prvaka.

Ko je specializirana oštarijska divizija nizkonakladnega tednika ondan izvedela, da se voditelj drugouvrščene stranke na predčasnih volitvah drugačnemu zatrjevanju navkljub vendarle sestaja tudi po oštarijah, se je nemudoma usmerila proti Lukovici, da preveri, kaj mora ponujati oštarija, da vase sredi zime spravi ne le Janeza, ampak kar celoten vrh pomladne politične struje.

Sodeč po velikem obcestnem transparentu, s katerim Bevčevi vabijo v svojo z večstoletno tradicijo opremljeno krčmo, bi to lahko bile – sezoni (in dejstvu, da gredo pri trenutnem koaličenju stvari precej na nož) primerno – koline. Zelo verjetna izbira je tudi pohan pšanc, po katerem je menda Bevčevina visoko cenjena, seveda pa je čisto mogoče, da so se pomladni prvaki vsled težkih pogajanj izognili težki hrani in si dali na mizo prinesti samo kaj za piknit. No, preverili smo vse tri opcije in lahko poročamo, da v primeru kakovosti ocvrtega piščeta ne gre le za gole domneve, ampak da so hrustljava skorjasta dejstva in sočno ter okusno meso nedvoumen dokaz izjemnega primerka pohane aviacije. Praženi krompir, ki smo ga naročili zraven, je bil tako čisto nepotreben, še posebej, ker je bil one suhobne, nič kaj sočne krhke sorte, za krožnik hrustljavega radiča pa v kuhinji razen bazične olje-kis-sol zabele tudi niso našli kakšnega dodatka, čeprav nismo picajzlali in bi privolili tako v fižol kot v trdo kuhano jajce.

So pa zato bili – v svojo škodo, to je že treba reči – samoiniciativni pri formiranju narezka, saj jim je sicer čisto všečen (kar zadeva žmohtni špeh, pa celo izjemen) niz domačih mesnin uspelo skvariti z dvema krepkima kupčkoma štacunskega hrena, ki so ju lansirali naravnost v osrednji del ovala. Bi pa že raje videli, da bi namesto tega povečali količino luštkanih v kis vloženih štorovk in fletno hrustljavih kumaric.

No, med srebanjem odprtega in pitnega bizeljskega rdečega (za politične analitike: pri ponudbi odprtih vin so uravnoteženi – dva ta bela, dva ta rdeča) in pred poslovilnimi korektnimi palačinkami z marmelado/orehi smo zagrizli še v kolinsko špuro, kjer smo nedeljeno podporo namenili le hrustljavo pečeni in lepo omajaronjeni krvavici. Pečenici smo očitali pomanjkanje karakterja, pokuhani dimljeni klobasi kranjskega tipa pa gumavost in zarauhanost. Če upoštevamo še razkuhano kislo zelje in substandardno repo, je moč domnevati, da so se gospa in gospodje bolje zmenili, kot pa so jedli.