Boštjan Napotnik

20. 1. 2012  |  Mladina 3  |  Konzum

Petelinjenje

Kukuriku, Kastav

Brancin s prilogo

Brancin s prilogo

Žepek s teletino

Žepek s teletino

Restavracija Kukuriku
Trg Lokvina 3, Kastav
Tel.: +385 51 691 519
www.kukuriku.hr
Petelinja kosila in večerje na zgornjem kastavskem trgu uprizarjajo vsak dan od 12. do 23. ure na drugi lokaciji kot pred leti za časa Ilovarjevega obiska. Tokrat se zapeljite skozi vrata v obzidju v samo srce mesteca.

Fino:
rimski njok s škampi
teletina v vlečenem testu na poru

Ne tako fino:
tresoča se roka pri soljenju
sladice

Prehransko kikirikanje na vrhu Kastava vas bo stalo približno 55 evrov.

Ko se nam je prejšnji teden še malo spahovalo po dimu iz klobase, zaužite v desnokoalicijski gostilniški bazi v Lukovici, smo se plosknili po čelu, češ, mar niso Hrvatje svoje vladne koalicije spočeli prav v oštariji? Še več, po oštariji Kukuriku, ki je pred ohoho leti navdušila tudi fotra Ilovarja, so koalicijo celo poimenovali, kar nam je vlilo upanja, da bi špeza tam utegnila biti bolj po meri našim picajzlastim brbončicam.

Ne da bi hoteli slovenskim desnim prvakom očitati pomanjkanje sloga, moramo vendarle ugotoviti, da so se hrvaški gastro koaličarji zadeve že na prvi pogled lotili precej bolj stajliš, saj je Kukuriku jako elegantna restavracija, postavljena na vrh ljubkega starodavnega mesteca Kastav, opremljena s kaminom in številnimi na temo petelina uglašenimi art artefakti. Kelnar se je koj jel hvaliti, da so ena prvih hrvaških sloufudžinic in da nam priporoča slediti kateri od njihovih degustacijskih špur. To smo tudi storili in si najprej ofrišali okušalne aparate z všečno Tomacovo penino millenium, nato pa na hrustljave fetke kruha pomazali parmezanovo kremo, presekano z reduciranim balzamikom in v olivcu zmleto rukolo.

Kasneje se je izkazalo, da je na kombiniranje mlečnih in močnato-testenih izdelkov postavljena večina petelinje jedilne trase: tako so tunovemu karpaču priložili kruhek s kislo smetano in kaviarjem beluge; blazinico iz bogatega maslenega testa, v katero so zapakirali začinjen mladi sir, so prelili z dišečo smetanovo omako in potresli s sveže ribanim črnim tartufom; škampove repke v dišeči smetanovo-konjakovi omaki so opremili s fletno zapečenim, parmezanastim rimskim njokom; na nežno sotiran, lepo zelen por pa so položili trikotnik, zložen iz vlečenega testa in polnjen z mehkimi in sočnimi koščki teletine – mlečno prvino in piko na i je v tem primeru zagotavljala rezina gratiniranega brieja. Na glavnem krožniku je bil file divjega brancina, sicer lepo kuhan in obložen z malo kuhane in malo pogrilane zelenjave ter rezinami pečenega krompirja, a nas vseeno ni impresioniral, isto pa velja tudi za v prošeku kuhane smokve in lešnikov semifredo s karamelo.

Nasploh se pri kastavskem petelinu zdi, da se držijo preverjenih receptur in lovorik zadnje dekade in pol, a če fantje že niso naklonjeni sodobnejšim špuram, bi lahko vsaj malo previdneje odmerjali natrijev klorid in degustacijo tu in tam uravnotežili s kakšnim svežim, hrustljavim elementom.