Boštjan Napotnik  |  foto: Boštjan Napotnik

27. 1. 2012  |  Mladina 4  |  Konzum

Prvi koraki

Bistro Zvezda, Ljubljana

  • ocena: 3 / 5

Ham-burger

Ham-burger

Hrust-ljavka

Hrust-ljavka

Bistro Zvezda
Kongresni trg 3, Ljubljana
Tel.: 01 421 90 91
www.zvezdaljubljana.si
Hrustljavkine drobtinice lahko v Zvezdi od ponedeljka do petka meljete od 11. do 23. ure, ob sobotah začnejo že ob 10.00, ob nedeljah in praznikih pa počivajo.

Fino:
Zvezdina hrustljavka
koncept

Ne tako fino:
hamburger
njoki z lososom

Cenovni okvir zvezdenja na Kongrescu je takle: prednastavljeno kosilo vas bo stalo okrog 12, mala hrustljavka 10, burger pa 15 evrov.

Počasne, a vztrajne širitve peš con v najlepšem mestu na svetu, ne s sabo prinašajo tudi vedno nove gostinske obrate, ki jim v Konzumovem uradu za poimenovanje ljubkovalno pravimo kosilnice – namenjeni so namreč predvsem servisiranju potreb centraških uslužbencev, ki ob 12.30 zapustijo pisalne mize, ob 12.36 sedejo za gostilniške in želijo ob 12.39 že srebati vročo dnevno juho, saj bodo le tako po glavni jedi in sladici pred 13.00 lahko še posrebali kofetek in v z rumenim soncem obsijano modro nebo puhnili še kakšen siv dim.

Najnovejši korak v kosilniško smer je naredila ta cukrasta Zvezda, ki je svojo ponudbo na vogalu Wolfove in Kongresnega trga razširila v po konceptu in dizajnu trendovski bistro, ki naj bi proti večeru stregel tudi nekatere nezahtevne hitre snekarije. Iz tega kosa ponudbe kaže posebej omeniti dve reči: hrustljavko in hamburger. Prvi namenjamo iskren aplavz: gre za tanko zvaljano testo, ki ga po peki obložijo z različnimi kombinacijami svežih sestavin: bazilikinega pesta, mladega sira, češnjevih paradižnikov, orehov ... – res lepo utelešenje bistrojskega koncepta. To bi lahko bil tudi Zvezdin hamburger, pa ni. Namesto da bi bila v središču pozornosti kuharja in jedca polpeta iz biogovedine, je ta na naše krožnike prišla prepečena precej prek mere in tako okrancljana z različnimi servirnimi dodatki (hrustljava slanina, solata, ocvrti krompir, paradižnički, bombeta, omaka), da jo je bilo komaj videti, čeprav bi morala biti glede na ceno (15 evrov) še kako vidna.

Kar se tiče kosilništva, je pa takole: kelnarski pobje so prijazni, a jim med rush hourjem rada popusti koncentracija; jedi na treh prednastavljenih menijih se slišijo lepo in raznoliko, z ravno prav inovativnega štiha, da so dvignjene rahlo nad ljubljansko povprečje, kar velja tudi za cene. Sicer pa iz kuhinje ne pošiljajo slabih reči: špinačna juha in dišeč ričet sta bila čisto simpatična predstavnika svoje sorte, goveji trakci z zelenjavo in riževimi rezanci so odkrito in všečno koketirali z Azijo, puranja rulada se je (tudi ob pomoči nevsiljive omake) za las izognila suhobi, še najslabše so jo odnesli njoki, opremljeni z anemično kombinacijo lososa in svežega kopra. Sta pa dober vtis pustila s hrenovim pridihom zabeljena solata zelena-rdeče zelje-rdeča pesa in kreften čokoladni glazirani kao brownie. Dober nastavek, ki bo po ulavfavanju in brušenju lahko upravičil obe sestavini svojega imena.