Boštjan Napotnik

3. 2. 2012  |  Mladina 5  |  Konzum

Dogaja, dogaja!

Krištof, Predoslje

  • ocena: 4 / 5

Cvetačni kapučino

Cvetačni kapučino

Prepeličje prsi

Prepeličje prsi

Gostilna Krištof
Predoslje 22
Tel.: 04 2341 030
www.gostilnakristof.si
Pri Krištofu imena gostov na tablo pred oštarijo pišejo od ponedeljka do petka od poldneva do polnoči, ob sobotah od petih popoldne do polnoči, ob nedeljah pa od poldneva do petih popoldne.

Fino:
cvetačna in porova juha
hobotničin karpačo
krompirjevi štruklji s kranjsko klobaso

Ne tako fino:
sladice
nedodelane podrobnosti

Za štiristezni degustacijski meni boste Krištofu prispevali 34 evrov, za podaljšanega za en hod pa 42. V obeh primerih vas čakajo še prigrizki na začetku in drobni posladki na koncu.

Priznaj, dragi bralec, da ne poznaš veliko oštarij, ki bi te bile tako vesele, da bi v znak dobrodošlice tvoje ime napisale na tablo pred vhodom. No, pri Krištofu v Predosljah naredijo prav to. In nato gostu že med posedanjem za mizo v roke potisnejo hrustljavo, s taljenjem aromatičnega sira izdelano liziko/griziko. Veselo gostuvanje se nadaljuje s pozornostmi iz kuhinje – nam so v mini bombetko dali par rezin Arvajeve kranjske, na krožniček v sezamu povaljano kroglico mladega sira, na žlico pa nežno kremo iz korenčka. Vse to, še preden smo sploh zares začeli. In to na Gorenjskem! Občo ljudomilost so v z gosti prijetno napolnjeni Krištofovini izkazovali tudi z redko videno fleksibilnostjo pri krivljenju degustacijskih menijev – za povsem ljubko ceno ponujajo dve različni špuri, obe opremljeni tudi z vinskimi komboti, tako da ni bilo dvoma, da bomo konzumenti na misiji poskušanja čim več različnih stvari iz Krištofove kuhinje užgali paralelko.

Rezultat naših izsledkov je, da opažamo korajžno nagnjenost h kreiranju krožnikov surf & turf, ki se vsaj pri dišeči krvavici s potočnimi raki in hobotničinem karpaču z jelenom izkaže za uspešno zaključeno misijo. Najvišje ocene si zaslužijo tudi za obe juhi, kremno cvetačno, finiširano v kapučinskem slogu z dišečo vrhnjo plastjo pene in na palčko nataknjeno popečeno kapesanto, ter porovo, ki jo je zaljšal hrustljav povštrček, polnjen z dimljeno skuto. V kuhinji prav tako natančno vedo, kako gosja jetra zmleti v svilnato gladko, dekadentno sladkasto pašteto ter kako razmontirati kranjsko klobaso, jo zarolati v krompirjev štrukelj in preliti s karakterno paprično salso. Smo se pa vendarle malo popraskali po glavi, češ le zakaj je bilo treba prepeličjim prsim na tartufnem pireju in tudi s peteršiljevim pestom pospremljeni goveji taljati na koruznih rezancih prilivati temno mesno omako. Obenem pa se zdi, da imajo ob jabolčni piti z vaniljevo kremo in s cimetovim sladoledom ter mini čokoladni palačinki na flambiranih citrusih še precej prostora za izboljšavo sladiške sekcije. Sicer pa po postreženi zaključni seriji mini posladkov povzemamo, da so Krištofovi pridni, obvladajo tehniko, po glavah pa se jim plete veliko idej, ki jih hitijo realizirati in pakirati na jedilnike. Mogoče bi vseeno veljalo malo stopiti po bremzi, počakati, da se ideje izčistijo, in jih nato, v nulo porihtane, dati pred gosta.