Boštjan Napotnik

17. 2. 2012  |  Mladina 7  |  Konzum

Zapečkarstvo

Gostilna Javornik, Rakovnik pri Šentrupertu

  • ocena: 3 / 5

Ribica v lignjih

Ribica v lignjih

Ribica v slanini

Ribica v slanini

Gostilna Javornik
Rakovnik 6, Šentrupert
Tel.: 07 34 34 534
www.javornik.com
V Javornikovi krušni peči gori od srede do nedelje: podkurijo opoldne, pogasijo pa ob 22.00, razen ob petkih in sobotah, ko potegnejo do polnoči.

Fino:
pogača in pašteta
gratinirani ravioli
t-bone steak

Ne tako fino:
rezanci in njoki
polnjeni lignji

Jedilna špura, kot si jo zamislijo in postrežejo pri Javorniku, stane 25 evrov na konzumenta.

Ker je nekdo tam na severovzhodu več kot očitno pozabil zapreti vrata in se deželica že dva tedna nikakor ne more spraviti na pozitivno temperaturno ničlo (kaj šele kakšno stopinjo čez), je tokrat padel befel, da je za obče dobro počutje Konzumovega moštva nujno poiskati kakšen topel zapeček. Zatorej je bila najbolj logična izbira med Trebnjim in Mokronogom postavljena krušna peč gostilne Javornik – ta se namreč diči z geslom Pri nas so doma jedi iz krušne peči. Je pa očitno, da je kruševka pri Javorniku namenjena zgolj pripravi jedi, ne pa tudi ogrevanju gostišča, saj so tega za časa našega obiska izdatno hajcali z vsemi sortami plinskih in električnih grelnih pripomočkov.

Zgovorni mladenič, ki nas je urno posedel za lepo napravljeno mizo in nam takoj prodal interne grelce v obliki prav po zenovsko neagresivne viljamovke, je nato z isto urnostjo poskrbel tudi za prvi krušnopeški dokaz – skorajda še vročo okroglo, s sezamom in sirom potreseno pogačo, na kateri sta se lepo mehčala dišeče zeliščno maslo in fina domača pašteta. Do tu so nas že pripravili do prijetnostnega predenja, od tu pa je bil rezultat kuharskih cimprarij mešane sorte: mehak krak hobotnice je še nekako opravičeval za te konce nadpovprečno ponudbo morskega življa, škampi pa so bili že preveč pečeni, da bi še ostali sočni, v krušni peči dodelani lignji so bili gumasti, polnilo iz škarpine žagasto presušeno. Tudi pri testeninskem oddelku ni šlo brez težav, saj so konstitucijo krompirjevih njokov pod všečno živo rumeno omako z bučkami in žafranom kazile grudice, širokim rezancem z jurčki bi koristilo še malo stanjševalnega valjanja, je pa res, da so se nam krasni, v znameniti krušni peči gratinirani ravioli takoj usedli globoko v srce. Tam se jim je kmalu pridružil mogoče malo pretanko odrezan, a mehak, lepo zapečen in po prijetnem toplem dimu dišeč t-bone steak, krušnopeški v slanino zaviti svinjski medaljoni s pečenim krompirjem pa niso zmogli globlje vtisnjenosti v spomin, čeprav bi jim – tako kot gratiniranim palačinkam s pošteno borovničevo marmelado – težko očitali karkoli drugega kot manko presežne vrednosti. Zaključna beležka o zapečkarjenju pri Javorniku gre takole: pobje, ne hodite preblizu morja, raje se držite krušne peči, pa boste dolgo živeli in vam bo dobro na zemlji.