Boštjan Napotnik

13. 4. 2012  |  Mladina 15  |  Konzum

Rekonstrukcija brodeta

Restavracija San Rocco, Brtonigla

  • ocena: 4 / 5

Novi brodet

Novi brodet

Pečeni krompir

Pečeni krompir

Restavracija San Rocco
Srednja ulica 2, Brtonigla, Hrvaška
tel.: +385 (0) 52 725 000
www.san-rocco.hr
Vrata restavracije najboljšega malega hrvaškega hotela so odprta vsak dan od 13. do 22. ure.

Fino:
hladna brancinova juha
krompir v soli s tartufi
novi brodet
flam v pistacijevi skorjici

Ne tako fino:
precej raztresena strežba
polenta z jurčki in s kapesanto

Obilno, raznoliko in všečno jedilno praznovanje v čast sv. Roka vas bo stalo približno 50 evrov.

Da Istrani v zaledju glomaznih priobalnih kampistično-hotelskih kompleksov zavzeto štrikajo zahtevnejše vinsko-gostinske štorije, je zdaj že skoraj desetletje znano dejstvo, dokazi za to pa se skrivajo v preštevilnih hudih polnitvah malvazije istrijane in vedno številnejših resnih restavracijskih obratih. Ti so verjetno najgosteje nanizani v Brtonigli, kjer so 1579 prebivalcem na voljo kar tri vrhunske birtije, na vrh katerih velja bržkone postaviti v prisrčno obnovljen mini hotel San Rocco umeščeno istoimensko restavracijo.

Konzumova ekipa je bila tokrat zgodnja, in ko smo ob enih omahovanje med posedanjem ob miami vice obarvani bazenski vodi in resnejšim rustikalnim interierjem končali z odločitvijo za slednjega, smo bili edini gostje. Kljub temu so bili sanroccerji pripravljeni vsakemu skuhati drugačen degustacijski meni in kljub temu je strežnemu triu uspelo vse skupaj kar fino zameštrati. Je pa res, da se strežni telovadbi niti pod razno ni posrečilo zmanjšati vtisa, ki ga na jedce naredijo San Roccovi kuharji. Razen pozdravne bledične rezine jagode, zataknjene v ovčjo skuto, in v kozarec za martini nalite polente z omako iz jurčkov in kapesanto je pleasure machine laufal na polnih obratih, saj ne glede na to, kako lepo se slišijo umetelno skonstruirana zloženka tankih rezin surovega boškarinovega fileja na radiču; sočna in kremasta, špargljev polna fritaja; rezanci z jurčki in s tartufi z ultra tankimi kosmi nastrganega parmezana; marinirani surovi škampji repki na leči; črna omaka s sipami pod tartufno krompirjevo peno in jagenjčkovi kotleti s tartufi, pri njih vendarle ne gre za ultimativne presežke.

Ti se najdejo v eleganci svilnato penaste hladne brancinove juhe z v nulo skuhanimi kosi ribe; v preproščini celega, v soli pečenega in s tartufi potresenega krompirja, v katerem se skriva le rahlo segret rumenjak; v dekadenci do daske zmehčanega svinjskega flama, oblečenega v hrustljavo pistacijevo skorjico, in v genialni San Roccovi interpretaciji ribjega brodeta. Ta se začne z aromatično, štiri ure kuhano gosto ribjo salso, na katero je najprej nalita plast mehke polente, nato naloženi sočni kosi bele ribe, na vrhu pa je mehko zamrznjena krema iz kuhanega mesa rakovice. Res mojstrovina, ki ji niti osvežilna, v zamrznjenem olupku postrežena limonina krema niti krepak, z olivnim oljem jačan čokoladni mousse ne moreta blizu. Je pa zato fino, da je vse skupaj blizu nas.