Boštjan Napotnik

18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Konzum

Kraška monarhija

Kraljestvo pršuta, Kobjeglava

  • ocena: 4 / 5

Trio pršutov

Trio pršutov

Razstavljena šelinka

Razstavljena šelinka

Restavracija Kraljestvo pršuta
Kobjeglava 63 a, Štanjel
Tel.: 05 731 00 80
www.krok.si
Avdience v kraljestvu kralja živali potekajo od četrtka do nedelje od poldneva do desetih zvečer.

Fino:
ravioli na špargljevi kremi
razstavljena šelinka

Ne tako fino:
umešana jajca s špargljevo kremo
V kraljestvu pršuta se lahko podložniki njegovega veličanstva odteščajo za okrog 30 evrov.

Sleherni starošolski fotrovski duhovitež ti bo na vprašanje, kdo je kralj živali, brez pretiranega premišljevanja izstrelil, da je to, jasno, prašič. In verjetno pridodal, da je najbolj kraljevska reč na kralju živali pršut. Oštarija, ki nosi ime Kraljestvo pršuta, bi, sledeč tej logiki, med mesojedimi podložniki obveljala za monarhijo vseh monarhij. In ko smo se po pozdravnem hrustavcu iz nanoškega sira in v olivno olje s piransko soljo in kraškimi zelišči vloženo olivo ogromnjačo skozi šipo ozrli na viseče, sušeče se kraljevske atribute – predvsem pa, ko je gazda na podrobno vizualno inšpekcijo prinesel štirinajstkilsko pršutno violino (pravzaprav je bila že kar viola, če ne celo čelo) –, je bilo videti, da tod zelo dobro vedo, kako se dela z mesovjem; nič namreč ne bi imel proti, če bi se pršutni trio – mehki in sočni dvoletniški, kompaktni in zapeljivo rubinasti merjaščev ter za te kraje nekonvencionalno podimljeni – na mojem krožniku znašel vsaj vsak drugi, če že ne vsak dan.

Tudi ko kraljeve oprode na obronku Kobjeglave pod živalsko beljakovino prižgejo ogenj, jim ne gre slabo: zunaj skorajda hrustljav, znotraj pa mehak in sočen goveji file, ki se je znašel med belo polento in popečenimi šparglji, bi zlahka nosil bedž z napisom royal, všeč pa nam je bila tudi zamisel, da so kose jagenjčka pred dušenjem v škrniclju marinirali v čaju, skuhanem iz sena – le da je bil ta verjetno preblag, saj tega brez posebne omembe ne bi bili opazili. Nam pa ni ušla doteranost njihove verzije šelinke, ki jo v kraljevini razstavijo na posamične elemente: sušene rezine zelene, pokapljane s kapljami korenja in stebel zelene – zloženka dimljenega mesa in pršuta – valjčki kuhanega krompirja in gomolja zelene – kremasta juha.

Ustvarjalno žilico je bilo zaznati tudi v umešanih jajcih (posebej rumenjak in posebej beljak) s špargljevo peno in z nadrobljenim hrustljavim pršutom, a se nam je zdelo, da reč zanimivosti navkljub ni čisto posrečena in da bi ji prav prišlo še malo dodelave. Pri rečeh, ki jih obvladajo, so namreč v Kraljestvu pršuta res dobri, pa naj gre za kompaktne, z nanoškim sirom polnjene raviole na močno zeleni špargljevi kremi, dišeč, na rižoto skuhan ješprenjček z belimi in zelenimi šparglji ter kockicami od pršuta odrezane maščobe, z olivnim oljem jačano čokoladno strjenko, v arcnijast sorbet scimpran brinjevec ali za občo (in cenovno) ljudomilost ter vinoznanstvo, ki ga izkazujejo.