Boštjan Napotnik

15. 6. 2012  |  Mladina 24  |  Konzum

Enotedensko kosilo

Lesjak, Šmihel nad Mozirjem

  • ocena: 4 / 5

Pojedina (detajl)

Pojedina (detajl)

Strjenka

Strjenka

Kmetija Lesjak
Šmihel 5, Šmihel nad Mozirjem
Tel.: 03 583 23 92
www.lesjakturizem.com
Lesjakovi kuhajo vsako nedeljo, vsekakor pa pred obiskom uporabite telefon in se domenite vse, kar je treba.

Fino:
ajdova kaša
zavitki in štruklji
jogurtova strjenka

Ne tako fino:
kuhana govedina
hren s kruhom
Nedeljsko Lesjakovo all-inclusive pojedino si ob prijazni ceni 12 evrov lahko privoščijo tudi neangelska bitja.

Ko se je včasih na kleni slovenski mizi pojavila kakšna jed, za katere uživanje je bilo treba otročad še dodatno motivirati, je iz ljudskega izročila na plano hitro priletela vrednostna sodba, da je dotična jed tako dobra, da bi jo še angelčki jedli, če bi le ritke imeli. Sicer ne vem točno, kako je z anatomijo krilatih nebeških bitij, ampak če bi se nadangel Mihael oglasil v po njem imenovani fari Šmihel nad Mozirjem in se za južino naročil na kmetijo Lesjak – kjer nedeljsko kosilo razumejo kot kosilo, ki ga je po različnih jedeh in po količini dovolj za sedem dni –, bi poleg ritke potreboval vsaj še trebuh s precej obilno prostorninsko kapaciteto. No, ker gre po izročilu za poglavarja nebeških vojska, bi mu na pomoč lahko priskočila kakšna od njegovih čet.

A vsega vajenega Konzumovega izvidniškega voda ni mogoče pretentati le z močno postavitvijo na količinski in cenovni fronti, za zmago je treba pokazati tudi kakšno strateško in taktično domislico. In te so v Lesjakovi kuhinji kar stresali iz rokava: v ljubke rogljičke zrolani (in iz košarice hitro izginjajoči) čisto sveži masleni kruhki, hladna ajdova kaša z osvežilno hrustljavimi kockami redkvice in nastrganim korenčkom, z mletim mesom in zelenjavo bogato napolnjen križanec med štrudljem in burekom, s sladko papriko marinirane pečene piščančje krače, sočna in ne preveč mastna pečena svinjska rebra ter dišeča kruhova fila, ki je svoje mesto – poleg v železnorepertoarnih telečjih prsih – našla tudi v polnjenih mladih bučkah. Posebno omembo si zaslužijo še izjemni štruklji z ohrovtom in korenjem, predvsem pa z borovničevim sirupom oblita rahla in nežna strjenka iz domačega jogurta, ki nas je – pripravljene na klasičen frontalni napad potice ali štrudlja – ob koncu napadla iz zasede in nas več kot prijetno presenetila.

Lesjakovi so sicer dovolj pričakovano suvereni v običajnih nedeljskokosilnih disciplinah: njihova goveja juha je kot iz učbenika, gobova je lahkotna in res gobova, ocvrtim perutničkam in kvartetu prilog – mlincem, sirovim štrukljem, praženemu krompirju in dušenemu rižu z grahom – pa tudi nimamo kaj očitati. Je pa res, da ne bi imeli nič proti, če bi bile rezine kuhane govedine manj suhe in vinski zos manj zaškrobljen, predvsem pa bi nam bilo ljubše, ako toplega hrena s kruhom ne bi bili zmaličili z univerzalnim dodatkom jedem – ob vsem znanju, ki ga premorejo, in trudu, ki ga vlagajo v nedeljske pojedine, je namreč rumeni prašek pač popolnoma odveč.