Boštjan Napotnik

29. 6. 2012  |  Mladina 26  |  Konzum

V leru

Pec, Selnica ob Dravi

  • ocena: 3 / 5

Šparglji

Šparglji

Gosja jetra

Gosja jetra

Gostilna Pec
Spodnja Selnica 1, Selnica ob Dravi
Tel.: 02 674 03 56
www.gostilnapec.si
Pri Pecu so pridni, saj kuhajo vsak dan od 11. do 23. ure, le ob nedeljah in praznikih končajo tri ure prej.

Fino:
popečena gosja jetra
smučev file
ajdova kaša

Ne tako fino:
jagnječja zarebrnica
kremne juhe

Štiri rihte v zelenju ob Dravi vas bodo stale približno 40 evrov. Vrzite uč še na vinsko karto, fletna je.

Ko smo zadnjič, oprezajoč za novimi obiska in popisa vrednimi prehranskimi obrati, brskali po polpretekli Konzumovi zgodovini, smo le stežka verjeli, da v njej ni najti nobenega zapisa o gostilni Pec iz Selnice ob Dravi. Saj je vendarle njihov ta mladi kuhal celo v finalu izbora za slovenskega kuharja leta 2006, pa tudi sicer o oštariji krožijo precej vabljive govorice. Vsled odpravljanja zgodovinskih krivic smo se tako na Štajersko odpravili lovit zaključek sezone špargljev.

Ti so tokrat – potem ko smo pomazali inavguracijsko hišno pašteto in ko sva ta močna dva z združenimi močmi ukrotila lep, a nepretresljiv hlebček tatarskega bifteka – na mizo priromali v več inkarnacijah. Najbolj nam je bila všeč ona, pri kateri so pod popečene šparglje natrosili kupček dišeče in v nulo skuhane ajdove kaše, čeznje pa položili rezini hrustljavo popečene sladkasto dimljene štajerske slanine (v paralelni različici pa čvrste, sveže, na žaru pečene jurčke). Čisto fletni so bili tudi hladni, pomešani z rukolo in preliti z všečno solatno polivko, a so dober vtis zminirale gumaste kajle tapocenske picerijske mocarele. Pohvaliti ne moremo niti belušne niti luštrekove juhe, saj sta bili obe zakuhani iz iste lepljive škrobnate baze, je pa zato iz nekega drugega, očitno boljšega filma uletela izvrstna kremna juha iz mladih kopriv: močne zelene barve, okusna in lahka.

Od tu naprej so nas Peci pecali s kompleksnejšimi krožniki: zunaj hrustljava, znotraj mehka pečena gosja jetra, položena na ocvrto rezino belega kruha in na polovičko dušenega jabolka, so bila čista zmaga, ki ji je pariral tudi z jurčki potresen sočen file smuča z elegantno masleno vinsko omako. Pri mesu je očitno nastala zmeda, saj je oni, ki je hotel bolj nežno spečen flambiran file divjega prašiča, dobil skoz in skoz narejenega, pred tistega, ki je naročil prepečeno jagnjetino, pa so postavili medium rare zarebrnice, za nameček pa so jim namenili še konceptualno in izvedbeno čisto mimo prilogo – umešana jajca z beluši. Sladice – čokoladni mousse z lešnikovim podlivom in dvoje vaj v slogu, ena z limonino zmrzlino in druga s čokolado in bučami – so bile prav takšne kot skupna ocena. Še opisno: Pec presega povprečni standard svojega rajona, a je daleč od tega, kar bi lahko bil. Naj prestavi v višjo brzino in krene naprej, pri čemer naj se izogiba klasičnim oštarijskim bližnjicam, ki na dolgi rok dokazano bolj škodijo kot koristijo.