Boštjan Napotnik

6. 7. 2012  |  Mladina 27  |  Konzum

Manj je več

Cafe Open, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Set miniatur

Set miniatur

Melancanin sendvič

Melancanin sendvič

Cafe Open
Hrenova 19, Ljubljana
Tel.: 041 207 457
www.open.si
Open je open vsak dan, kosila pa strežejo ob delavnikih. Začnejo opoldne.

Fino:
juhe, predvsem gazpacho!
riž s korenjem in sezamom
jajčevci z govedino

Ne tako fino:
omleta z lisičkami
ajdovi rezanci

Za kosilo z juho in s štirimi ali petimi domiselnimi miniaturnimi prigrizki pripravite 7,80 evra.

Ko se človek sredi dneva iz pisarne odpravi na južino, ga lahko, še posebej če v jutranji naglici ni postavil zajtrkovalnega temelja svoji opravilni sposobnosti, hitro zanese v preobilno vnašanje kilokalorij v organizem. Posledice so po navadi opazne šele, ko je spet na delovišču, demonstrirajo pa se v dremavosti in občem upadu volje za resno delo.

Konzumov prispevek k dvigu storilnosti slovenske ekonomije sta v nadaljevanju popisana obiska Cafeja Open, kjer vsak delavnik na mizo postavijo skledo župce, ki ji sledi na podolgovat krožnik naložena serija štirih ali petih miniaturnih prigrizkov. Ti so delo japonske mojstrice, kar se pozna v njih elegantnosti, preprostosti, pozornosti do detajlov in duhovitih aromatičnih twistih.

Na prvi viziti nam je noge spodsekal mrzel gazpacho, nad katerim je lebdel oblaček vonjav po svežem paradajzu in kumarah in ki je bil med župami to, kar so bili Španci v finalu Eura: nedosegljiv v svoji popolnosti. Drugi presežek je bila na videz skromna bovlica riža, ki pa je v ustih zaradi na mikrokockice narezanega korenja in zelene ter črnega sezama naredila pravi aromatski darmar. Na drveč aromatski vlak so nato skočili še z ingverjem in s pehtranom naparfumirani polpeti iz mletega lososa in rakcev, okrog katerih se je kotalilo nekaj živo zelenih, hrustljavih, skoraj surovih grahovih kroglic, všeč so nam bili tudi trakci praženega zelja, vmešani med ješprenj in kamut, precej manj pa omleta z lisičkami, ki ni imela niti kakšne oprijemljive teksture niti okusa. Končali smo s koščkom sočnega biskvita in parom prijetno hladnih kuhanih češenj.

Drugo rundo je odprla kremna juha iz paprike, ki je dišala kot kastrola materinskih filanih paprik, na podolgovatcu pa velja pozabiti neprepričljive in očitno na hitro vkup dane ajdove nudle z ješprenjem in paprično salso, posebej omeniti pa slastne dušene srčke treviškega radiča, kombinirane z mladim bobom in s stročjim fižolom ter neke vrste sendvičke, sestavljene iz dveh rezin jajčevca in mednju stisnjene sočne mlete govedine, okarakterizirane s pehtranom. Pehtran in govedina – kakšno odkritje!

Sicer pa se v Odprtem v teh vročih cajtih splača začeti z glažem bezgovega sirupa (bravo za idejo serviranja z vejico mete in rezinami limone) in nadaljevati s čim konkretnejšim, a še vedno friškim (recimo s Terpinovim sivim pinotom).

Knapu tak obed ne bi zadostoval, ampak za pisarniškega škrica je nadaljevanje šihta po takem kosilu mala malca.