Boštjan Napotnik

7. 9. 2012  |  Mladina 36  |  Konzum

Mali princ

Hotel Vander, Ljubljana

  • ocena: 5 / 5

Tatarski

Tatarski

Idrijski

Idrijski

Hotel Vander
Krojaška ulica 6–8, Ljubljana
Tel.: 01 200 9000
www.vanderhotel.com
Vandrovci na Krojaški kuhajo od ponedeljka do sobote: kosila od 12.00 do 15.30, a la carte večerje pa od 19.00 do 23.00.

Fino:
zatvistan idrijski žlikrof
nektarina z gosjimi jetri
koncept različnih menijev za kosilo in večerjo

Ne tako fino:
če kje, je prostor za izboljšave pri sladicah

Zaporedje hladna-topla-glavna-sladka iz menija izbranih jedi stane všečnih 40 evrov.

Pisarijo o kuhariji frišno odprtega staroljubljanskega dizajn hotela Vander sicer začenjam z zdrajsano saintexupéryjevsko ugotovitvijo o očem skritem bistvu, toda nikakor ne zato, ker bi tam poveljujoči, v Sloveniji še od kratke, a impresivne epizode v a la carte restavraciji hotela Mons čislani chef Benjamin Leonay svoje mojstrarije skrival v kakšne škatlice. Gre bolj za lokacijsko ugotovitev, saj je restavracija ravno toliko odmaknjena od glavne plažne promenade, da vanjo ne stopiš zato, ker bi jo opazil, ampak zato, ker veš, da je tam.

In razlogov, zakaj je dobro vedeti zanjo, je skoraj toliko, kolikor je postavk na dveh jedilnih listih. Enega – krajšega, preprostejšega in cenejšega – ti pokažejo za kosilo in Konzumova enota za hitro taktično posredovanje si je z njega dala prinesti lahke in hrustljave ocvrte bučne cvetove s pomako iz cuket in bučnih semen, krožnik počasi pečenega tolminskega jagenjčka s fižolom in čemaževimi koreninicami ter malo porcijo izjemnega brodeta z ugorjem, grdobino in dagnjami z žafranovo majonezo in krutončki.

Ampak na ta pravi slovensko-francoski vlak, kaj vlak, rollercoaster okusov, te posadijo zvečer, ko iz kuhinje uletava mojstrovina za mojstrovino: ob narahlo blanširano nektarino je položena z mandlji ohrustana terina gosjih jeter, v sadežu pa te namesto koščice čaka svilnata krema iz gosjih jeter. Ročno sekljan tatarec iz na Krasu pasočega se goveda je postrežen s prepeličjim jajcem, dišečo paprično salso in na domačo majonezo prilepljenimi rožicami, v fino sekljanih zeliščih povaljan telečji priželjc pa z dvema variacijama na temo korenja. Minuciozno očiščene sardelice se kopajo v elegantni omaki iz zelenih in rdečih paradižnikov, hrustljavokožni file brancina pa spremlja duhovit dvoboj med sladkostjo dušenih mladih gomoljev koromača in osvežilno kislostjo rabarbarine omake. A zvezda večera – kljub kasneje postreženemu čokoladnemu stolpu in super zapeljivi mini jagodni piti s karamelo – ni nič od naštetega, saj je titulo brez dvoma skinil Francozov hommage idrijskemu žlikrofu. Ta je dovolj povečan, da je na krožniku en sam, polnjen s klasično krompirjevo-zasečno filo in potresen s hrustljavimi ocvirki, pod njim pa je disk sočnega in dišečega in mehkega volovskega repa z uberkreftno omamno omako. Vander je super plac, ki si v povezavi s prijetnim ambientom, simpatičnim kelnerajem, obsežno vinsko karto in napovedanim pogostim frišanjem menija zasluži regularne obiske.