Boštjan Napotnik

14. 9. 2012  |  Mladina 37  |  Konzum

Učni center

Gostilna Ravbar, Dol pri Vogljah

  • ocena: 4 / 5

Testeninski trio

Testeninski trio

Jelen s pohvalo

Jelen s pohvalo

Gostilna Ravbar
Dol pri Vogljah 5
Tel.: 05 734 61 80
Ravbarji izobraževalno dejavnost izvajajo od četrtka do nedelje od 11.00 do 16.00 in od 18.00 do 22.00, ob sredah le v prvem terminu, ob ponedeljkih in torkih pa imajo počitnice.

Fino:
kvašen špinačni štrukelj
jelenovi medaljoni na žaru
kremšnita

Ne tako fino:
barva bučne juhe in sol v češpovem njoku

Cena poglobljenega tečaja pristne domače kraške kuharije je približno 40 evrov.

Učni centri so v novejši slovenski zgodovini izjemnega pomena – spomni se samo obleganja in obrambe pekrskega učnega centra pred skoraj četrtletjem. Izjemnega pomena – ne sicer za narodovo samobitnost, ampak za njega dostojno sitost – je tudi objekt na zahodnem robu države, ki formalno sicer nosi ime Gostilna Ravbar, a bi nje praktični prikaz, kako (se) dela oštarija, prišel prav tako v času in prostoru zacementiranim šniclarjem kot wannabe italijanskim gostilnicam, pa tudi kakšen zadrgnjen kelnar iz restavracije višjega ranga bi lahko od simpatične, duhovite in nevsiljivo prijazne gospe vzel lekcijo, kako gostu mimogrede ponuditi (in prodati) tudi kaj, česar ni imel namena naročiti.

Praktičnega pedagoškega materiala se pri Ravbarju med lagodno večerjo – od otvoritvenega domačega, z budjolo obloženega kruhka s sušenim paradajzom in minimalističnega narezka pršut-sir do zaključnih žganih kapljic – nabere, kolikor češ: uporabe frišnih sezonskih sestavin se je mogoče naučiti od poštene mineštre s koruzo, od z baziliko naparfumane kremne juhe iz cuket (ki smo ji sicer zamerili JNA-jevski barvni štih) in od dojenčkasto mladih listkov radiča, ki so jim – da jim ne bi storili sile – kuhan fižol preventivno priložili ob rob skledice. Pri predmetu testenine so bili dokazi kraške profesure tile: veliki, z zeliščno skuto polnjeni in z žajbljem, hrustljavo ocvrtim na putru, beljeni ravioli; dišeč, v nulo zrolan kvašen špinačni štrukelj ter mehki njoki, tokrat preliti z jurčki. Predvsem pa bi nam bilo ljubo, če bi se učenci špeglali po glavnih mesojedskih rihtah: da bi se torej držali Ravbarjeve navade, da je vsako meso vredno svoje priloge (tokrat: pečen krompir, ocvrti mini svaljkci in pražen krompir z najjačo skorjo ever!) in da se mesu ne sme delati sila: telečja krača je zgled sočnosti, pečen janček zgled mehkobe, rožnati, na žaru pečeni jelenovi medaljoni z zelenim poprom, rožmarinom in žajbljem pa si kot zgled obojega zaslužijo še posebno pohvalo. To dobi tudi nizka, le iz rumene kreme in nežnega listnatega testa zložena kremšnita, čokoladni mousse z lešniki in sladoled z vročimi figami sta jo odnesla brez pripomb, testo za češpove njoke pa bi nam bilo bolj všeč brez soli. Šolanje zaključimo z vinoznanstvom: tu se je mogoče kaj naučiti o izbiri všečnega hišnega vina (jasno, teran) in kolekcioniranju presenetljivih buteljk (dokaza: Fonova vitovska in Jazbečev sladki muškat). Vzorno!