Boštjan Napotnik

28. 9. 2012  |  Mladina 39  |  Konzum

Osnovna dejavnost

Da Mattia, Trzin

Poslovni prostori

Poslovni prostori

Osnovna dejavnost

Osnovna dejavnost

Pizzeria Da Mattia
Kidričeva 11 a, Trzin
Tel.: 01 564 17 07
Trzinska peč na trda goriva je zakurjena od torka do sobote od 10.30 do 23.00, ob nedeljah ognje pogasijo uro prej, ob ponedeljkih pa siestajo.

Fino:
pica bufala
špageti s paradižnikom
dobra vinska ponudba

Ne tako fino:
mesna lazanja
jurčki z jajci

Za malo bufalo boste porabili osem enot skupne valute, če si boste vzeli čas za resnejšo preverko izvenpicovske ponudbe, pa pripravite kakšnih 25 evrov.

Ko smo ondan s krulkoti v peristaltiki zapustili ta narobno klasično trzinsko oštarijsko institucijo, se nam je oglasilo kar nekaj medsebojno nepovezanih bralcev-prišepetovalcev, ki so trdili, da se na onem koncu primestnega vrstnohišnega spalništva za dobro klopo splača zaviti le v picerijo Da Mattia, ki da že dekado ali dve kaže konstanto visoko formo ne le v picopeki, ampak tudi pri paštah in na hitro pečenem mesovju. Opogumljeni s tovrstnimi priporočili smo tako Trzincem dali še eno priložnost, da dokažejo, da Menartova zbadljivka o gospodu, ki se v ličnem fičku pelje, medtem ko trebuh melje kislo zelje, za najbogatejšo slovensko občino ne velja.

Da Mattia že z na fasado naflajsanimi črkami daje vedeti, da se ne ustavlja pri picah - ampak sodeč po mali bufali, ki smo jo snedli ob ne najbolj navdušujočih telovadbah s pečenimi bučkami, melancanami, olivami, siri, rukolami, radiči in res presušenimi jajci z jurčki, so pice dejansko njihova mojstrska cona. Testo je tanko in hrustljavo zapečeno, minimalistična obloga - izjemna domača salsa, bivolja mocarela, češnjevci in rukola - pa bi lahko bila za zgled preštevilnim slovenskim picerijam, ki okroglo testo razumejo kot mini špajzo, na katero je treba stlačiti vse, kar se da. Test razumevanja osnovnih postulatov italijanske kuharije - malo, a odlične sestavine + natančna izvedba - so matijevci z odliko opravili tudi pri špagetih z nedolžno paradižnikovo omako, ki so jo frišali sveži češnjevci, hrbtenico pa ji dajali koščki sušenih paradajzov. Kaj paradižnikaste osvežilne kislosti bi si želeli tudi v lazanji, ki se je brez nje, a z obiljem mesa in sira izkazala kot še kar zagaten kviht za želodec. Konzumova karnivorska milica je tokrat urno izpraznila krožniček z žrebičkovo taljato, ki je kljub zapečenosti vsakega koščka z vseh strani ohranila pričakovano sočnost, pri florentincu pa se je vzradostila nad velikostjo, mehkobo in sočnostjo njegovega pljučnega dela, a obenem ugotavljala, da je debelina stejka vsaj za polovico premajhna, da bi ga po naših, kaj šele toskanskih merilih lahko uvrstili med resne primerke te specialitete.

Ampak, hej, prišli smo v picerijo in ne v steak house ali slaščičarno, smo si rekli. In tako ob sočni saherci in korektnem kavno-malinovem paru tiramisujev preživeli tudi pretrdo panakoto. Osnovna dejavnost picerije Da Mattia je namreč top! Vse drugo je za zraven.