Boštjan Napotnik

9. 11. 2012  |  Mladina 45  |  Konzum

Beg trebuhov

Devetak, Vrh sv. Mihaela/San Michele del Carso

  • ocena: 4 / 5

Ocvrtek iz polenovke

Ocvrtek iz polenovke

Kvašeni cmoki z zajčjim žvacetom

Kvašeni cmoki z zajčjim žvacetom

Gostilna Devetak
Vrh sv. Mihaela 48, Sovodnje ob Soči, Italija
Tel.: +39 0481 88 24 88
www.devetak.com
Devetaki odpirajo po laških šegah: ob ponedeljkih in torkih je zaprto, ob sredah in četrtkih dajejo samo večerjo od 19.00 do 22.30, ob petkih, sobotah in nedeljah pa tudi kosilo od 12.00 do 15.00.

Fino:
ocvrtek iz polenovke
mlinci s kokošjo supeto
polenta z jurčki

Ne tako fino:
pegatkine prsi

Če boste zavili na katero od šestetapnih Devetakovih špur, vas bo potnina stala 42 evrov. Dobro pa se lahko najeste tudi za precej manj.

Da prek severne in zahodne meje iz zakotne in mlademu sposobnemu strokovnemu kadru vedno manj priljudne domovine odhaja vse več malih sivih celic, ni nobena skrivnost več, ampak žalostno dejstvo. Iz Konzumovega superministrstva za kulturo prehranjevanja, znanost kuharije, šolanje kelneraja in športno vrednotenje cen pa ob tem prihajajo resna opozorila o naraščajoči verjetnosti migracij zaradi abdominalnih razlogov. Takoj čez mejo, na stiku goriškega in kraškega teritorija in le topovski streljaj od strateške laške oprezovalnice in 1. svetovne vojne namreč formalno italijanska, dejansko pa naša familija Devetak kuha in streže in nataka (več kot 600 etiket!) tako, da kani v svojo bližino zvabiti marsikateri slovenski želodec. Otroke recimo že v prvem šusu dobijo na svojo stran bodisi z izjemno močno kokošjo supeto, prelito prek mlincev, ali pa z raznobarvnimi plastmi odprtega raviola, ki jih ločuje po zeliščih dišeč fin ragu divjega prašiča, če pa to ni dovolj, jih skončajo s kolekcijo drobnega peciva ob koncu. Ali pa s kakšno drobtinico, ki jim jo namenita guštajoča roditelja od svojih degustacijskih špur. Iz raznolike ponudbe kreativnih nadgradenj čvrste kraške baze gre na piedestal najprej postaviti hrustljavo ocvrt polpet iz polenovke, ki bi jim ga zavidali celo v marsikaterem katalonskem tapas baru, pa tudi z visoko kuhinjo spogledujoč se kozarec za vlaganje, napolnjen z mehko polento z jurčkovimi kockami, omako iz sira tabor, bazilikino peno in sončničnimi semeni. Nedaleč zadaj sta domačijska bovlica kvašenih cmočkov z do mehkih osnovnih mišičnih vlaken zdušenega zajčjega žvaceta ter na male njokce razstavljene kombinacije testo-češpa-putr-cimet-cukr.

Sicer se potem na trenutke zazdi, da s kakšno ustvarjalno domislico odidejo predaleč (otvoritveni paprikin puding z belo čokolado bi potreboval še kakšno dodelavo pri teksturi) ali da jim kakšna mesnina na glavnem krožniku uide iz cone sočnosti (pegatkinih prsi niso rešili ne slaninski ovoj, ne prijetna krema iz rdeče pese, ne grahova salsa), a na Vrh pri sv. Mihaelu se splača že zaradi odbite kumarične marmelade v kombinaciji s slanim miškastim ocvrtkom (rečejo mu fancl) in sirom cacciota, divje gobove kremne juhe z ješprenjem ali figovega sladoleda s salso iz rdečega jagodičevja, predvsem pa zaradi simpatične in nevsiljive prezence vseh sodelujočih članov Devetakove rodbine.

Če že razmišljate o begu ven, torej bežite k našim!