Boštjan Napotnik

9. 11. 2012  |  Mladina 45  |  Konzum

Beg trebuhov

Devetak, Vrh sv. Mihaela/San Michele del Carso

  • ocena: 4 / 5

Ocvrtek iz polenovke

Ocvrtek iz polenovke

Gostilna Devetak
Vrh sv. Mihaela 48, Sovodnje ob Soči, Italija
Tel.: +39 0481 88 24 88
www.devetak.com
Devetaki odpirajo po laških šegah: ob ponedeljkih in torkih je zaprto, ob sredah in četrtkih dajejo samo večerjo od 19.00 do 22.30, ob petkih, sobotah in nedeljah pa tudi kosilo od 12.00 do 15.00.

Fino:
ocvrtek iz polenovke
mlinci s kokošjo supeto
polenta z jurčki

Ne tako fino:
pegatkine prsi

Če boste zavili na katero od šestetapnih Devetakovih špur, vas bo potnina stala 42 evrov. Dobro pa se lahko najeste tudi za precej manj.

Da prek severne in zahodne meje iz zakotne in mlademu sposobnemu strokovnemu kadru vedno manj priljudne domovine odhaja vse več malih sivih celic, ni nobena skrivnost več, ampak žalostno dejstvo. Iz Konzumovega superministrstva za kulturo prehranjevanja, znanost kuharije, šolanje kelneraja in športno vrednotenje cen pa ob tem prihajajo resna opozorila o naraščajoči verjetnosti migracij zaradi abdominalnih razlogov. Takoj čez mejo, na stiku goriškega in kraškega teritorija in le topovski streljaj od strateške laške oprezovalnice in 1. svetovne vojne namreč formalno italijanska, dejansko pa naša familija Devetak kuha in streže in nataka (več kot 600 etiket!) tako, da kani v svojo bližino zvabiti marsikateri slovenski želodec. Otroke recimo že v prvem šusu dobijo na svojo stran bodisi z izjemno močno kokošjo supeto, prelito prek mlincev, ali pa z raznobarvnimi plastmi odprtega raviola, ki jih ločuje po zeliščih dišeč fin ragu divjega prašiča, če pa to ni dovolj, jih skončajo s kolekcijo drobnega peciva ob koncu. Ali pa s kakšno drobtinico, ki jim jo namenita guštajoča roditelja od svojih degustacijskih špur. Iz raznolike ponudbe kreativnih nadgradenj čvrste kraške baze gre na piedestal najprej postaviti hrustljavo ocvrt polpet iz polenovke, ki bi jim ga zavidali celo v marsikaterem katalonskem tapas baru, pa tudi z visoko kuhinjo spogledujoč se kozarec za vlaganje, napolnjen z mehko polento z jurčkovimi kockami, omako iz sira tabor, bazilikino peno in sončničnimi semeni. Nedaleč zadaj sta domačijska bovlica kvašenih cmočkov z do mehkih osnovnih mišičnih vlaken zdušenega zajčjega žvaceta ter na male njokce razstavljene kombinacije testo-češpa-putr-cimet-cukr.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

  • Tedenski zakup ogleda člankov
    3,7 €
  • Polletni zakup ogleda člankov
    75 €
  • Letni zakup ogleda člankov
    149 €
  • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
    14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!