Boštjan Napotnik

7. 12. 2012  |  Mladina 49  |  Konzum

Reformacija

Pri Kuklju, Velike Lašče

  • ocena: 4 / 5

Krompirjev štrukelj

Krompirjev štrukelj

Ocvrta srnina

Ocvrta srnina

Gostilna Pri Kuklju
Trubarjeva cesta 31, Velike Lašče
Tel.: 01 788 90 98
www.prikuklju.si
V reformistično gnezdo ste vabljeni na krepčanje od srede do sobote od poldneva do 22., ob nedeljah pa od 11. do 18. ure. Ob ponedeljkih in torkih je zaukazan delopust.

Fino:
hladne predjedi
vse sorte štrukljev
ocvrta srnina

Ne tako fino:
hrenova juha z orehi

Za serijo obilno odmerjenih porcij hladne, tople, glavne in sladke rihte je treba mošnjiček odpreti za približno 35 evrov.

Ker zadnje čase spremljamo na ulicah in trgih jezno izraženo narodovo zahtevo po resni reformi sistema, se zdi pametno spomniti, da se je družbeno in kulturno ozaveščenje naroda rojevalo prav tako v z duhom po reformah odišavljenem ozračju 16. stoletja. Trubar & co. so takrat svež reformni veter z Nemškega promptno obrnili v slovenska jadra, zato se je Konzumovemu odseku za primerjalno reformoslovje zdelo pametno napotiti nas v srčiko slovenskega reformatorskega gibanja, v Velike Lašče.

Tam smo, kot že toliko utrujenih popotnikov od leta 1778, pokukali pod opečnati velb oštarije Pri Kuklju in si dali prinašati jestvine z njih ognjišča in natakati kapljico iz njih kevdra – ta nas je prva navdušila. Ko v oštariji za 25 evrov najdeš buteljko belega Daria Prinčiča, si pač kar hitro dobre volje. In ta ne usahne vse do končne grenčice in kofetka, saj vmesne prostore zapolnjuje Kukljeva reformistična nadgradnja klasične oštarijske košte. V njej najprej naletiš na okrog mariniranega pora razporejene rezine sočnega junečjega jezika, na zakrompirjeni zeljni solati postrežene popečene kolute kranjske klobase in na raritetni pršut kočevskega medveda s hruško in z rdečim poprom.

V govejo juho v Velikih Laščah vložijo velik in babiško okusen kos pečenega mesnega zavitka, foto- in okusogenični krompirjev štrukelj prelijejo s silno hrenovo omako, katere nekaj moči bi nujno potrebovala le nominalno hrenova, v resnici pa smetanova juha z orehi. Štrukeljska nebesa se nadaljujejo s puhasto rahlim gluhim štrukljem, ki je že sam zase mojstrovina, še boljši pa je položen ob mehke rezine klasično omačenega košutinega teleta ali ob natančno na angleško komando pečen in lepo uležan biftek z zelenim poprom. Naslov pogumnostnega presežka večera pa tokrat nenadejano roma k v panado iz drobtin, zelišč in strtih bučnih semen odetemu in ocvrtemu bambiju, ki je nenavadni obdelavi navkljub ohranil sočnost, mehkobo in okus. Bravo!

In bravo še za veterana strežbe, ki je lahkotno in nevsiljivo zgovorno porihtal vse muhe na trenutke verjetno rahlo naporne Konzumove ekspedicije, pa tudi za pocukran finale, v katerem se sicer moramo obregniti ob preveč zamrznjeno in zato hudo trdo lešnikovo zmrzlino, a obenem pohvaliti fletno kompaktno verzijo klasične peche melba in dobro čokoladno torto iz Kukljeve k oštariji prilepljene domače pekarne in slaščičarne. Tako se dela!