Boštjan Napotnik

21. 12. 2012  |  Mladina 51  |  Konzum

Preobrazba

Čubr, Križ pri Komendi

  • ocena: 4 / 5

Morske predjedi

Morske predjedi

Jagnje

Jagnje

Gostilna Čubr
Križ 53, Križ pri Komendi
Tel.: 01 834 11 15
www.gostilna-cubr.com
Pri Čubru lahko pokukate v vinsko klet, nato pa brezskrbno obedujete od torka do sobote od poldneva do desetih zvečer.

Fino:
degustacijski meni
ribje predjedi
jagnje na ovsenem rižku z mrtvaškimi trobentami

Ne tako fino:
tu in tam kakšna konceptualna ali izvedbena malenkost

Sedem hodov ribje ali mesne degustacije vas bo pri Čubru stalo krizno ugodnih 31 evrov.

Da se je v oštariji, postavljeni ob cerkvi v Križu pri Komendi, nekoč že krepčal s klasično košto, se je sivim celicam sivolasega člana Konzumove taktične enote za preverko domačijske košte posvitalo takoj, ko smo prestopili prag Čubrovine. Trenutek kasneje se je zaslišal globok vzdih predsednika Konzumovega fotokrožka, ki na Čubrovega hišnika naslavlja apel, naj medle rumene stenske brlivke čim prej zamenja z do jedcev, predvsem pa do hrane prijaznejšo svetlobo. Tisto, kar zdaj nosijo na mize, si namreč zasluži biti osvetljeno z močnejšo lučjo, še posebej, če se jedstvo odloči za po ribji in mesni špuri potekajoč šestpostajni degustacijski večer presenečenj iz kuhinje.

In presenečenja so večidel zelo, zelo prijetna: pohvalno je, da se pod kamniškim hribovjem najde kdo, ki tolče svoj bakalar, ki namesto iz Italije uvožene ponudi svojo iz lovk hobotnice zloženo terino, ki zna popolno (= zunaj hrustljavo, znotraj mehko in sočno) ocvreti kose sipe in ki skuha močno, prav nič šparovno kremno škampovo juho. Ko za nameček na mehko polento položi na ck pečeno in s tartufom naparfumano kapesanto in vse skupaj ovenča z dušeno cikorijo ter v škrnicelj zavije kompakten file smuča in obenj postavi kremast pire z nadzemno kolerabo, ostane le še vprašanje, ali bo kuhinja zastavljeni tempo zmogla loviti tudi na mesni fronti.

Mesni start ni pretresljiv, a je z rahlo dimljeno in sušeno svinjsko ribico, v slanino zavito domačo pašteto na rezini suhega jabolka in žlico liptaverja čisto fleten – še posebej v kompaniji s celo rajdo izjemnih domačih kruhov (skorjo temnega s suhim sadjem je nemogoče pozabiti!). Za govejo juho z velikim žlikrofom niti nismo dvomili, da bo močna, se pa zdi, da ima lepo zamišljena skodela ribane kaše s priželjcem in jurčki vendarle malo premalo značaja. Tega ne manjka ne sijajni vaji na temo sorbeta, kjer v hladno jabolčno čežano denejo kroglico z vodko zmiksane suhe slive, ne z gozdarsko dimenzioniranimi mlinci, rdečim zeljem in marmelado opremljenim na roza pečenim telečjim filejem, niti elegantnemu jančkovemu fileju na ovsenem rižku z mrtvaškimi trobentami in priloženim kozarčkom pomfrija, ki sicer ni čisto padel v koncept, je bil pa dober. O Čubrovih sladicah (pa tudi o vinski kleti in zalogi armanjakov, konjakov in grap) bi lahko napisali še enkrat toliko, a moramo besedilo ob koncu vendarle zašpičiti skozi prizmo denarnega vprašanja: le kako jim uspe tako dolga & huda degustacijska niza spakirati v 31 evrov?