Boštjan Napotnik

4. 1. 2013  |  Mladina 1  |  Konzum

Pirovanje

Bunker, Ljubljana

  • ocena: 4 / 5

Tiramisu

Tiramisu

Delikatese

Delikatese

Bunker Beer Concept
Dunajska 18 (Gospodarsko razstavišče), Ljubljana
Tel.: 01 300 27 00
www.facebook.com/BunkerBeerConcept
Bunker je v vsem tednu zaprt le 35 ur, saj obratuje vsak dan od sedmih zjutraj do dveh ponoči.

Fino:
ponudba piva in trud z njim
delikatese
bruskete

Ne tako fino:
marinirana svinjska rebrca

Če boš ob pirih zmogel še delikatese, brusketo ali sendvič, glavno meso in sladico, te bo hrana koštala okrog 30 evrov.

Naslov tokratnega poročila z guštirajoče fronte ponuja dve interpretaciji in obe povzemata to, kar se po novem dogaja v kevdru pod paviljonom Jurček na ljubljanskem sejmišču. Ako sledimo razlagi v SSKJ, potem kanimo pirovanje razumeti kot veseliti se, proslavljati, sodelovati na gostiji. Drugi pomen je vezan na besedo pir, kakor jo uporablja večinsko prebivalstvo – po tej interpretaciji je pirovanje resna in zavzeta konzumacija piva.

In prav to se dogaja v okroglini ob Dunajski cesti – osnovna bunkeraška dejavnost je točenje piva in bralcu, ki se mu zdi to kaj profano početje, priporočamo, da ob prvem obisku sede tako, da bo lahko opazoval točaja. Ne bo trajalo dolgo, da bo uvidel, za kako resno obrtno spretnost gre, če hočeš, da sedem iz špine natočenih in 70+ iz steklenic (tudi tričetrtlitrskih in magnum polnitev) zaenkrat predvsem belgijskih piv pred gostom in v njegovih ustih zasije v najboljši luči. Pri čemer je za bunkeraše samoumevno, da vsak pir sodi v originalni kozarec in na originalni birdeklc. In čeprav marsikak ljubitelj pivo klasificira v rubriko hrana, je bunkerašem jasno tudi, da zaužit žitno-hmeljni napoj spodbuja tek, in za to težavo (ali pač blagoslov) imajo pripravljenih kar nekaj zanimivih rešitev. Recimo štirim jedcem namenjen velik krožnik, obložen z merjaščevo mortadelo, lepo omaščenim navadnim in rahlo dimljenim pršutom, v zeliščih povaljano salamo iz Norcie, slastne rezine salaminčka in kose simpatičnega sira. Po lahkotnejših ležaških in pšeničnih pirčkih pa smo ob močnejši belgijski robi (interni točeni zmagovalec trapist Westmalle Dubbel, iz flaške pa Hopus iz pivorane Lefebvre) zagrizli v serijo hrustljavih brusket – s salsiccio in sladko gorgonzolo, s fino sekljanim treviškim radičem, briejem in špehom ter s pečenim pršutom in šampinjoni, nato pa srečo poskusili še z resnejšim mesovjem z vseh koncev sveta. V tem poglavju sta se še najbolje obnesla v bruseljskem witbieru pripravljena svinjska krača in razstavljeni burger iz irskega angusa, taljati iz brazilskega angusa in iz hrbta ameriškega bizona odrezanemu kotletu smo dali oznako korektno, res slabo pa se je godilo onemu, ki se je prebijal skozi hrustanca polna in tudi sicer ne ravno pretresljiva svinjska rebra. A ko se je na mizi znašel magnum božične polnitve piva Carolus in ob njem s koščki čokolade oplemeniten sočen tiramisu, so bile vse zamere pozabljene. In pirovanje se je lahko nadaljevalo ...