Boštjan Napotnik

18. 1. 2013  |  Mladina 3  |  Konzum

Blejski vrh

Restavracija 1906, Bled

  • ocena: 5 / 5

Zelenjavni bujon z raviolom

Zelenjavni bujon z raviolom

Ravioli s kranjsko klobaso

Ravioli s kranjsko klobaso

Restavracija 1906
(Hotel Triglav)
Kolodvorska 33, Bled
Tel.: 04 575 26 10
www.hoteltriglavbled.com

Pod piskri Restavracije 1906 je podkurjeno vsak dan: za kosilo od 12. do 15. ure in za večerjo od 18. do 23. ure.

Fino:
file muflona s pistacijo
kroparska žonta
izjemno vinsko spremstvo

Ne tako fino:
še najmanj navdušenja je požel zelenjavni bujon

Za degustacijsko zaporedje šestih krožnikov s pogledom na rimskokatoliški otok boste odšteli 60 evrov.

Jelka Cvetežar je pred pol stoletja o blejskih aktivnostih žgolela takole: »Ko boš prišla na Bled, boš moja punčka spet, za naju ves bo svet kot češnjev cvet. Na klopco greš sedet in z mano zvezde štet in srčece si gret, ko boš prišla na Bled.« Medtem se je spremenilo marsikaj, predvsem pa fantje punc ne vozijo več štet zvezd, ampak jest kremšnite. Je pa fino vedeti, da ima kavalir na Bledu poleg retro slaščičarne hotela Park kar nekaj možnosti za potešitev lakote svoje gospodične. Če se, recimo, zatečeta v hotel Triglav, jima res ne bo hudega, pa četudi glavnega kuharja Štefelina, kot ob naši viziti, položi bolezen in šporherte krmili član kuharske reprezentance do 21 let – kar je prav, navsezadnje smo Mladina, ane?

Poleg mladega Zupana je treba iz ekipe pri blejskem štacjonu posebej omeniti še sommeliera Damirja – lik namreč k zahtevnim krožnikom nataka tako kompatibilne kapljice, da je komandantu ekspedicije nekajkrat šlo kar na jok od vsega dobrega. Recimo takrat, ko je na pumperniklast kruh namazani in s surovimi rezinami bohinjskega goveda ter grobo nastrganim zbrincem prekriti terini iz gosjih jeter nenadejano prilil polsuhi Batičev rose, ali pa ko je kremast zelenjavni bujon na enem in v testo ovite škampove repke s kapesanto na drugem krožniku nadgradil z raritetno vitovsko Emila Tavčarja.

Sicer pa je Štefelinov koncept sodobne avtorske raz- in nadgradnje tradicionalnih jedi jasno izražen na vsakem krožniku, še posebej eksplicitno in doterano v primeru od babice pojerbanega recepta za kroparsko žonto (kar je ene sorte stew iz telečjih jeter), ki je tu skupaj s polento iz rdeče koruze, tartufi in krompirjevo peno zložena v kozarec za vlaganje, podobno prezentacijo – razstavljen jabolčni štrudelj z rozinovim sladoledom in s cimetovo omako – pa prihranijo še za konec. Všečne so tudi vse minuciozno izdelane polnjene testenine – od onih, polnjenih s kranjsko klobaso in tepkami, do slastnega, s priželjcem napolnjenega raviola, ki dela družbo v lastnem soku kuhanemu in pečenemu telečjemu hrbtu. Vse super, a najbolj impresivna jed na trenutnem jedilniku je brez dvoma v pistaciji povaljan file muflona z njoki, ki jih skuhajo v zeliščnem čaju z jurčki in postrežejo s sladoledom iz rdeče pese.

Če torej posodobimo popevkarski tekst: »Ko boš prišla na Bled, te v Triglav peljem spet, za naju vsaka jed bo kot nov svet. Za mizo greš sedet, z Damirjem flašo odpret, brbončice si gret, ko boš prišla na Bled.« Sedi, pet!