Boštjan Napotnik

25. 1. 2013  |  Mladina 4  |  Konzum

Sneženo kepanje

Mihovec, Zgornje Pirniče

  • ocena: 4 / 5

Bleki s kranjsko

Bleki s kranjsko

Prekrita lička

Prekrita lička

Gostilna Mihovec
Zgornje Pirniče 54
Tel.: 01 362 30 60
www.mihovec.com
Pri Mihovcu ob ponedeljkih in torkih počivajo, ob sredah in četrtkih kuhajo od poldneva do 23.00, ob petkih in sobotah ga žingajo do enih ponoči, ob nedeljah pa začnejo ob 11.00 in končajo ob 18.00.

Fino:
bleki z zeljem in s kranjsko
vse glavne jedi
snežene kepe

Ne tako fino:
ajdova kaša

Če boste sledili lačnim ušesom in očem ter si izvolili prinesti štiri rihte, se bo števec ustavil nekje pri številki 30.

Ko se jutranji meteorološki čveki na 202. valu nacionalnega radijskega programja nekaj zaporednih dni pletejo okoli padajočih snežink in Popova dekleta v živih javljanjih z avtocestnih nadvozov še bolj pobesnelo kot ponavadi mahajo s papirji, je bolj ali manj jasno, da se Konzumov ekspedicijski delokrog zoži na osrednjo kotlino. No, zadnja pošiljka belega je dala povod za obisk že dolgo nanišanjene družinske postojanke pri Mihovčevih v Zgornjih Pirničah. Ob prihodu seveda še nismo mogli vedeti, da se bo končalo s sneženimi kepami – in to izjemnimi, v klasični izvedenki z vaniljevo kremo in v alter štihu s čežano in lešnikovim krokantom –, smo se pa hitro pogreli s sladkimi borovničkami in, posedeni v fletno, le našo sobico, začeli malo bolj na debelo požirati slino ob gospodaričinem naštevanju ponudbe.

Je treba kar takoj povedati, da pri Mihovcu veliko dajo na preproste reči: skorja total domačih (pri čemer total pomeni, da je tudi pšenica zrasla na domači njivi) kruhov, belega in bučnega, je, pomazana s pašteto, skuto s črno redkvijo in (pre)blagim ribjim namazom, lepo hrustljala pod zobmi, veliko skledo štrucarja z regratom in radodarno zabelo z ocvirki in bučnim oljem lahko pohvalno opremimo le s pridevnikom skaručenski, tam nekje blizu sta se sukala tudi pristna žolca in zaseka, suhi klobasi pa je za tak dosežek malo zmanjkovalo sape. Precej neprepričljiva je bila tudi razkuhana ajdova kaša, a popečene polovičke jurčkov na njej so naznanjale zasuk navzgor. In tako je tudi bilo: sočni domači polnozrnati bleki z enako dimenzioniranimi zeljnimi kvadratki so tvorili idealno steljo za ravno prav kuhano kranjsko klobaso, telečja jetra je poleg mehke čebule sočil še domiseln dodatek gob, v kremni česnovi juhi je bilo vsega ravno prav, v vinski vitrini ter v iz nje izbrani Mlečnikovi štirisortni petletnici Ani pa tudi.

Tako smo bili pripravljeni na od tradicionalne domačegostilniške ponudbe najbolj oddaljena poglavja iz Mihovčeve kuhinje in kdorkoli že je v familiji odgovoren za mehak, z brinjem lepo odišavljen merjaščev file in njemu priložen neskončnokrat zarolan fižolov štrukelj, za sočna v vakuumu kuhana, s pečenim vitlofom prekrita telečja lička na porovem pireju s hrenovo omako ter za na osvežilen kakijev pire nažličen čokoladni mousse, si lahko pripne red zaslug za to, da je Mihovec številnih pohval, slehernega priporočila in vsakega porabljenega evra vredna gostilna.