Boštjan Napotnik

7. 2. 2013  |  Mladina 6  |  Konzum

Resničnost v resnici

Gostilna Pri šefu, Medvode

  • ocena: 3 / 5

Goveji rock’n’roll(ček)

Goveji rock’n’roll(ček)

Ajdov sladoled

Ajdov sladoled

Gostilna Pri šefu
Verje 9, Medvode
Tel.: 01 362 12 20
www.gostilnaprisefu.si
Po desettedenskem 24-urnem delovniku zdaj resničnostni kuharji strežejo od srede do petka od 16. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 13. do 20.

Fino:
ajdov sladoled
šefov dunajc

Ne tako fino:
krčenje porcij
(ne)izbira predjedi
površna izvedba

Za trio predjed-glavna-sladica boste na račun Pop TV, d. o. o., odšteli zelo zmernih 20 evrov.

Slaba dva meseca po odklopu resničnostnih kamer se je zdelo, da je pravi čas, da Konzumov udarni odred za reality check opravi nadzor bivšega medvoškega TV-studia. Da smo na pravem mestu, nam je bilo jasno takoj, ko smo nasproti dogajalnega prostora opazili s kleno slovensko desnico izpisan statement »Privat parking že od leta 1979«, s katerim je sosedski avtor verjetno hotel pridobiti rešpekt številnih prosta parkirna mesta iščočih obiskovalcev najpop oštarije tu naokrog. Kaj hitro so nam tudi dali vedeti, kateri liki iz oddaje nam bodo kuhali, tako kot vse goste nas je čakal še klepet z – ljudomilosti in neponarejene karizme ima res v izobilju – zmagovalnim Andrejem, nato pa smo s kratkega (pri predjedeh z le petimi postavkami precej prekratkega) jedilnega lista izbrali svoje as-seen-on-TV krožnike.

Prva stvar, ki je zvest gledalec ne more spregledati, je minimiziranje porcij: bivši šef Bine je ješprenjček in zelenjavo v govejem r’n’r-ju zavijal v od celega kosa rostbifa odrezane rezine, zdaj so trakci govedine zreducirani na polovico, če ne celo na tretjino originalne velikosti, njokov (pravilneje bi bilo zapisati njokčičev) na gosti in še kar dolgočasni podlagi zeleninega in rdečepesnega pireja pa je bilo tudi daleč premalo, da bi lahko sploh presodili, ali ustrezajo oznaki noro dobri, s katero se bahajo na karti. In tako se je, neverjetno, za najvarnejšo izbiro izkazala simpatična solata z mangom in kozicami. Podobno neprepričljive predstave so sledile na glavnih krožnikih: paradižnikova omaka je povozila vse druge okuse v piramidasti zloženki polent, pireja in ocvrtih bučk; šefov dunajc – v drobtinah panko ocvrt piščančji file je bil sicer lepo hrustljav in pohvalno sočen, a sta bila spremljajoči riž basmati in sotirana zelenjava ohlajena skoraj na sobno temperaturo; telečji pisker pa je, bogatemu pokrovu iz maslenega zapečenega pireja navkljub, ostal samo to, kar je – ragu iz telečjih ličnic. Še najvarnejša izbira Pri šefu so sladice, po inovativnosti in tehnični izvedbi nedvomno prednjači ajdov sladoled s kislosmetanasto-metino omako, pa tudi sladoled iz črnega sezama dolgo ostane v spominu.

Obed v Popovi gostilni nikakor ni dolgočasen, je pa na koncu več kot jasno, da njena formula temelji na napačni premisi, namreč da se da v desetih tednih ustvariti šefa hude gostilne. Ampak dokler ljudje hodijo predvsem gledat instant celebrityje in je hrana – tako kot je bila v showu – v drugem planu, se računica mogoče celo izide. Sicer nam je pa Chuck D že pred četrt stoletja lepo povedal: Don’t believe the hype.