Boštjan Napotnik

15. 2. 2013  |  Mladina 7  |  Konzum

145 milijonov nas je (skupaj z Rusi)

Restavracija Aleksander, Rogaška Slatina

  • ocena: 4 / 5

Telečji file

Telečji file

Ravioli

Ravioli

Restavracija Aleksander
Zdraviliški trg 3, Rogaška Slatina
Tel.: 03 812 28 00
www.hotel-aleksander.com
V Aleksandru lahko navezujete stike z vzhodnimi Slovani vsak dan od 12. do 22. ure.

Fino:
ravioli s treviškim radičem
merjaščeve ličnice na ajdovi polenti
cene hrane

Ne tako fino:
karamelizirane račje prsi
vinski pribitki

Za sedem hodov tako zanimivega in tako dobro skuhanega degustacijskega menija se zdi 45 evrov hudo ugoden deal. Pozor pa pri vinih!

Leta 1966 je Norman Jewison posnel huronsko zabavno kaotično hladnovojno komedijo Rusi prihajajo, v kateri se na otočku pri Novi Angliji izkrca posadka ruske podmornice in s številnimi peripetijami močno popestri enolični vsakdanjik lokalnega prebivalstva. Ker se tudi tukajšnjemu življu obeta kar nekaj interakcij z Rusi (južni tok, olimpijada), so se člani Konzumovega panslavističnega krožka odpravili na preverko v kraje, kjer so Rusov že vajeni.

S petimi zvezdicami opremljen hotel Aleksander v Rogaški Slatini se je – glede na to, da je natakar ocenil, da je 99 odstotkov njihovih gostov iz Rusije – zdel pravšnja izbira. Presenečenj v Rogaški oni večer ni manjkalo – predvsem prijetnih. Za začetek je tu lepo opremljena in pogrnjena jedilnica z orokavičenim šefom sale – a moramo v isti sapi pridodati, da ne gre za kakšno sterilno naduvancijo, ampak da je omenjeni šef vešč popolnoma nenarejenega klepetanja in da nas je bolj od vsega drugega prepričala popolnoma neruska cenovna politika: hrana je poceni (45 evrov za sedem hodov), alkohol (steklenico preprostega vipavskega roseja Nafa obtežijo s 400 odstotki pribitka) pa drag. Smo pa sedem poglavij degustacije odprli z ultratankimi rožnatimi rezinami, ki so pripadale ohlajenemu, pred tem pa štiri ure pri 63 stopinjah obdelovanemu kosu teletine, ki je skupaj s tunovo kremo tvoril lepo variacijo na klasično temo vittelo tonnato. Všeč nam je bila tudi juha iz pivske repe, oplemenitena s peteršiljevo špinačno peno, pečenim štrukljem, nakockano šunko in hrustljavim svedrčkom kranjske klobase, pa na ajdovo polento nalite po brinju dišeče merjaščeve ličnice in verjetno kar najbolj zamišljen in izveden krožnik večera: na coulis iz rdeče pese sredi kremastega sirovega fondija položeni ravioli s treviškim radičem in eksplozivno okusne sladkokisle napol sušene rezine češnjevega paradižnika. Odobravamo tudi petzvezdiško ukvarjanje s sorbetom (na malinovo-borovničevo salso položen domač borovničev sladoled prelijejo z vdovo Clicquot), ocvrt skutni štrukelj ter z briejem in s kozicami ozaljšan telečji file, pripominjamo pa, da so bile karamelizirane račje prsi okusne, ampak premalo sočne in neprijetno gumaste. S sladkimi elementi, predvsem hudim pomarančno naparfumiranim tiramisujem s cheesecakasto bazo, pa je bila vzpostavljena raven spet dosežena: sobe v Aleksandru bodo slej ko prej še naprej polnili predvsem Rusi, ampak nobenega razloga ni, da se jim v restavraciji ne bi pridružili Slovenci.