Boštjan Napotnik

5. 4. 2013  |  Mladina 14  |  Konzum

Velik’ pa pocen’

Petrinka, Ljubljana

  • ocena: 2 / 5

Narezek

Narezek

Rižota

Rižota

Oštarija Petrinka
Štihova 14, Ljubljana
Tel.: 01 431 31 28
www.ostarijapetrinka.si

V Petrinki se lahko oglasite od ponedeljka do petka od 10. do 21. ure, ob sobotah pa od 11. do 17.

Fino:
regrat s krompirjem, jajcem in slanino ali rostbifom

Ne tako fino:
alabama steak
idrijski žlikrofi
pregreti zavitki

Petrinka je predvsem obrat za malice (6 evrov) in kosila (9 evrov), za orientacijo naj dodamo še, da alabamski biftek cenijo na 17,50 evra.

Slovensko izročilo je polno modrosti, tudi takih, ki so vezane na osnovno Konzumovo dejavnost, torej na potikanje po gostinskih obratih in privezovanje lačnih duš s tam ponujenimi hranili. Ena od domislic pravi, da sita vrana lačni ne verjame – in dejansko je bilo vsega dobrega siti Konzumov urad za inšpekcijsko načrtovanje treba kar nekaj časa prepričevati, naj pošlje izvidnike v kakšno od ljudskega glasu razvpito birtijo. Tako smo ondan pristali v Zupančičevi jami, kjer vis-a-vis obratujeta mesnica Petrin in na njeni ponudbi utemeljena in med okoliškimi malicovalci zaradi v naslovu zapisane argumentacije precej čislana oštarija Petrinka.

Okorajženi s ponudbo tovrstne španovije pri Krušiču, smo se tudi tukaj nadejali vrhunskega mesovja, pa bi že domačemu narezku težko dali kaj več kot prehodno oceno – špeh je bil dober, kuhana šunka in vrat korektna, pršut pa precej anemičen industrialec. Priložnost za prvo popravo vtisa je dobila skleda mladega regrata s toplim krompirjem in jajcem – in jo v obeh različicah nadgradnje, s popečenimi kockami slanine in z rezinami rostbifa, tudi dodobra izkoristila. Kakšne resne pripombe – okej, lahko bi bila malo mehkejša – pa nimamo niti glede na čebuli prepraženih govejih jetrc. Žal se je izkazalo, da je bila poprava bolj kratkega daha, saj je z jedmi, ki smo jih izbrali s seznama malic, Petrinka spet začela kazati svoj površni obraz: iz razkuhanih idrijskih žlikrofov je uhajalo polnilo, po njih polita vrečkasta gobova omaka pa ni ravno pripomogla k všečnosti. Razkuhani so bili tudi peresniki, opremljeni s šolskokuhinjsko omako iz teletine in korenja ter potreseni z – če je bila res dimljena, je bila zelo narahlo – dimljeno rikoto. Rižota s treviškim radičem in na hitro popečenimi kosi bučke je bila vodena, predvsem pa bi se vanjo spodobilo dati več kot le nekaj simboličnih trakcev pršuta.

Krona Petrinkine ponudbe naj bi bil nabor z močnimi omakami prelitih in po ameriških zveznih državah poimenovanih steakov. Tisti, ki nosi ime po Alabami, je bil odrezan od pljučnega fileja in je z velikostjo in lepo pečeno zunanjostjo obljubljal veliko, a je bil gumast, predvsem pa je bilo pametno, da smo omako – obilno odmerjeno sladkasto goščo z nekaj trakci paprike – naročili v posebni posodi. Podobne previdnosti nam je zmanjkalo pri naročanju sladic: tako smo jabolčni in skutni zavitek dobili naravnost iz pečice, žal mikrovalovne.