Borut Mekina

12. 4. 2013  |  Mladina 15  |  Politika

Nezakoniti nadzor

Policijski lov na mobilne telefone je nezakonit

Sporni IMSI-lovilec

Sporni IMSI-lovilec

Slovenska policija uporablja dve t. i. lažni bazni postaji (IMSI-lovilec). To sta napravi, s katerima je v neposredni okolici mogoče identificirati mobilne telefonske številke (seveda tudi predplačnikov), ugotoviti lokacijo teh naprav, s kom se uporabniki naprave sestajajo, kdo vse je v njihovi družbi ali, recimo, koliko mobilnih aparatov je na kakšnih protestih. Uporaba teh naprav je sporna in je v slovenskem pravnem redu nedorečena, saj tehnični nadzor nad njimi ni mogoč. V mnogih drugih državah so t. i. IMSI-lovilci deponirani in so v posesti sodišč, zato da jih policija brez sodnih odredb ne bi mogla poljubno vklapljati. V Nemčiji pa so njihovo uporabo omejili na točno določeno področje, recimo protiterorističnih skupin.

Doslej so se na policiji izmikali odgovorom na vprašanje o teh napravah ali pa so uporabo naprav celo zanikali. Leta 2008 so na policiji na naše vprašanje o posedovanju ali uporabi IMSI-lovilcev odgovorili, da »policija ne razkriva tehničnih sredstev, taktike in metodike svojega delovanja pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov«. Tokrat, po tem ko je notranji minister Gregor Virant priznal, da jih imajo in uporabljajo, pa so nam iz policije odgovorili, da je policija prvo napravo nabavila že leta 2004, drugo pa leta 2009.

Zanimivo je, da danes policija uporabe omenjene naprave ne razume kot izvedbo »prikritih preiskovalnih ukrepov«, za katere je treba pridobiti odredbo sodišča. Pravijo namreč, da naprava ne omogoča prisluškovanja niti prestrezanja sporočil, prav tako pridobljeni podatki s to napravo sami po sebi »niso zadostna podlaga za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov«. Na policiji dodajajo, da napravo uporabljajo »v kombinaciji pridobivanja in potrjevanja podatkov, ki so kasneje uporabljeni v kazenskih postopkih«, v skladu s strokovnim mnenjem vrhovnega državnega tožilstva, prav tako naj bi bila o uporabi obveščena parlamentarna komisija za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami. Veliko bolje bi seveda bilo, če bi policija o uporabi teh naprav obveščala sodišče, ne pa tožilstva.

Ker se policija zaveda »občutljivosti uporabe naprave te vrste«, naj bi že leta 2006 predlagali spremembo zakona o kazenskem postopku. A kot pravi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, uporaba te naprave, ki jo sedaj policija vklaplja in izklaplja na podlagi tožilskega mnenja, ni zgolj nezakonita, ampak je verjetno neustavna: »Takšna naprava, tudi tista najmanj zmogljiva, omogoča obdelavo (zbiranje) podatkov o identiteti komunicirajočih, ki se nahajajo na nekem območju. To je tudi edini kriterij, s katerim se zajezi obdelava osebnih podatkov, gre torej za t. i. ribiško ekspedicijo, pri kateri ne vemo, kaj in o kom vse se bo ujelo na nosilce podatkov. Tveganja za zlorabo takšne naprave so po mnenju pooblaščenca izredno visoka ... in četudi bi uporabo naprave uredili v zakonu, bi bila po mnenju pooblaščenca v neskladju z določbami ustave, ki urejajo človekovo zasebnost.«

A ti pomisleki policije ne motijo. V prihodnosti načrtujejo nakup še bolj zmogljivega IMSI-lovilca.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.