Boštjan Napotnik

24. 5. 2013  |  Mladina 21  |  Konzum

Večno zelenje

Evergreen, Smlednik

  • ocena: 3 / 5

Morska žaba

Morska žaba

Jagenjčkova krača

Jagenjčkova krača

Restavracija Evergreen
Smlednik 200
Tel.: 041 366 249
www.evergreen-restavracija.si
Zimzelena brunarica ima vrata odprta vsak dan, začenši ob osmi jutranji in končavši ob deseti večerni uri.

Fino:
confit jagenjčkove krače
trofi z zelenjavo in lignji
sladice & vino

Ne tako fino:
gosja jetra s hruškovim sorbetom
rukola

Štirihodno pojedanje vas bo stalo okrog 45 evrov (rukola vključena).

Ko so konec prejšnjega tedna uporabniki črnih, zlatih in srebrnih dinerskih kartic ostali brez plačilnega sredstva, je v kabinetu Konzumovega ministrstva za plačilno disciplino završalo, češ, fantje, zdaj pa le urno v Smlednik, preden se kdo spomni zablokirati še restavracijo Evergreen, luštno, svetlega lesa, ovčjih in govejih kož, panoramskih stekel ter lepih vedut polno brunarico sredi Dinersovega Golf & Country Cluba.

Ko gre za lovljenje zeitgeista, si ne damo dvakrat reči, in tako smo se mimo ponosno vihrajočih zastav z logotipom kartičnega sponzorja, predvsem pa mimo hudo dobro založene velike vinske vitrine sprehodili do kotne mize in se zazrli v jedilni list. Ta – nenazadnje gre za obrat grupe Kaval – obljublja mešanico toskanske in mediteranske kuhinje z litanijsko dolgim spiskom testenin in rižot, a prvi list je kljub temu – pohvalno – namenjen tudi lokalnim profanitetam tipa kislo mleko s Krvavca.

Mi smo prvi dve luknji skušali zapolniti s tako na tanko narezanim govejim carpacciem, da je že ob rahlem dotiku vilic razpadel v tatarca, in s fletno sestavljanko, v kateri so se rezine bivolje mozarelle izmenjevale z rahlo opečenimi, a še vedno zelo čvrstimi rezinami bučk, vse skupaj pa je bilo prelito z osvežilno hladno paprično salso in podloženo z omniprezentno rukolo. Ko smo že pri njej: že res, da ime restavracije kliče po večni zelenosti, ampak z rukolo brez dvoma pretiravajo, saj jo vtaknejo praktično povsod, celo pod sicer odlična in lepo pečena gosja jetra, ki bi za uravnoteženje bogate mehkobe potrebovala tudi kaj bolj čvrstega kot pa le presladek hruškov sorbet. In da končamo s picajzlanjem: a) naj zamenjajo muziko in b) če v jedilnem listu piše krompirjev sufle, potem naj bodisi pripravijo krompirjev sufle bodisi jed prekvalificirajo v to, kar je: zapečen krompirjev pire. Mimo tega pa težko najdemo kakšno slabo besedo o trofih, kompaktni kratki pašti, ki je v Zimzelenovi ediciji opremljena z obiljem zelenjave in z mehkimi lignji, ter o filetih s tartufato parfumirane morske žabe. Še več: mehak, okusen, lepo začinjen in v vseh pogledih izjemen confit jagenjčkove krače, pospremljen le s skledico grške solate, si zasluži naš globok poklon, ki ga namenjamo še cenovno, regijsko in žanrsko širokemu vinskemu izboru, strokovnemu in ravno prav jezičnemu natakarskemu kadru ter sladicam, predvsem perfektni pistacijevi tortici in v lonček razmontirani sacherici.