Boštjan Napotnik

7. 6. 2013  |  Mladina 23  |  Konzum

Domačijsko

Psnak, Zgornja Radovna

  • ocena: 3 / 5

Narezek

Narezek

Krap

Krap

Turistična kmetija Psnak
Zgornja Radovna 18, Mojstrana
Tel.: 04 5891 152
www.triglav-radovna.eu
Psnakovi v poletnem času strežejo vsak dan od 10. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa še uro dlje. Pozimi ob ponedeljkih počivajo.

Fino:
smetanova palačinka
ajdov krap s kislim mlekom

Ne tako fino:
sir
slanost kuhane klobase

Pričakujte, da boste po za 20 evrov Psnakove košte začeli odpenjati pasove.

Po dobro leto starih podatkih kmetijske svetovalne službe Kmetijsko gozdarskih zavodov v Sloveniji je v naši domovini 850 turističnih kmetij. V Konzumovem centru za primerjalno kmetskokuho hranimo številne dokumente o takih in drugačnih kapacitetah: od gargantuoznih, avtobusarskim, kmetske bukolike željnim gostom namenjenih obratov do mini jedilnic, v katerih skorajda sediš za isto mizo z gospodarji.

Ko je Konzumova gorska odprava ondan zaprla čeljusti od tolkienovskega razgleda, ki se ponuja pred Psnakovo domačijo, in jih spet odprla, posedena za mizo v domači izbi, je koj uganila, da gre za drugi, nam ljubši tip v turizem usmerjene kmetije. Nedolžno bela zaseka je – resni konkurenci v obliki mesnate, skoraj nič špehnate klobase, všečne salame in suhe šunke navkljub – dominirala na uvodnem narezku, katerega dimenzije smo sprva, stereotipno hahljajoč se, označili za gorenjske. Pa se je kasneje izkazalo, da je bil ravno pravšnje velikosti. Vsekakor pa vztrajamo pri resnem razmisleku o menjavi dobavitelja sira, saj bi se spodobilo, da na mesto štacunskega žvečilca stopi kakšen bolj klen, siceršnji avtohtonosti Psnakove ponudbe bližji izdelek, izdelovalcu kompaktne in lepo dimljene kuhane domače klobase pa priporočamo malo zmernejšo roko pri odmerjanju soli.

Je pa res, da na tem koncu Triglavskega narodnega parka nismo pričakovali tako všečne, kreftne in glede na letni čas sploh ne kisle jote, kot jo skuha Psnakova gospodinja, katere glavni adut pa vendarle ostajajo ajdovi krapi. Oziroma zapisano edninsko: ajdov krap. V dolini Radovne je menda navada, da se v ajdovo testo zavijajo veliki krapi s proseno kašo pomešane skute. Pri Psnaku nato skuhane narežejo na kose, zabelijo z drobnimi ocvirki, zraven pa ponudijo katero od treh osvežilnih možnosti: mešano solato, kislo zelje ali kislo mleko. Če nam je dovoljeno glasovati, potem iz ponujene trojice nedvomno izberemo skodelo dišečega kislega mleka. In če naš jedilno-glasovalni stroj melje še naprej, potem (z medom?) slajena kisla smetana, zavita v eno izmed treh palačink, daleč za sabo pusti brusnično marmelado, sladkogrešno čokolado pa še dlje. In ja, ko človek predse dobi turški kofe, štamprle ta meden’ga in drobcen domač lincerski piškot, si ne more kaj, da domov ne bi odšel dobre volje in na to-do listo dodal nov bullet: Psnak – poskusiti pečenega jagenjčka (prednaročilo!). Pa to vsekakor ni edini razlog za še kakšen obisk Zgornje Radovne.