Boštjan Napotnik

14. 6. 2013  |  Mladina 24  |  Konzum

Error 404

Malograjski dvor, Kamnik

  • ocena: 2 / 5

Nedeljsko

Nedeljsko

Klošterska kremšnita

Klošterska kremšnita

Restavracija Malograjski dvor
Maistrova 13, Kamnik
Tel.: 01 830 31 18
www.hotelkamnik.si
Restavracija edinega kamniškega hotela je odprta vsak dan od 11. ure.

Fino:
brancinov carpaccio

Ne tako fino:
svinjska pečenka
njoki

Nedeljsko kosilo v centru Kamnika vas bo stalo približno 15 evrov.

Takole piše Wikipedija, ko se nanjo obrneš, naj ti razloži naslov tokratnega zapisa: »Napaka 404 ali strani ni mogoče najti je standardna napaka spletnega protokola HTTP, ki jo spletni strežnik javi brskalniku, ko zahtevanega spletnega dokumenta ne najde.« Sodeč po zapisniku Konzumove komisije za vzporejanje spletne in resnične resničnosti se je prav takšna reč pripetila alpski ekspediciji, ki se je odpravila v starodavni Kamnik, češ da je tam vredno preveriti kuharijo v z delnim sofinanciranjem Evropske unije in matere Slovenije fletno obnovljenem hotelu Malograjski dvor. In res smo, prebirajoč na spletni strani objavljeni jedilni list, že sanjali o žlikrofih s popečeno domačo salamo, slivovo marmelado in teranovim likerjem, fileju kovača na krompirjevi peni, odišavljeni s citrusi, gosjih jetrih z blini in brusnicami ter drugih atraktivnih jedilnih poglavjih. Na lokaciji pa smo takoj skasirali napako 404: v trenutni ponudbi ni bilo mogoče najti nič od naštetega, v zameno pa nam je bila predstavljena najbolj zlajnana in brezdomišljijska ponudba nedeljskega kosila.

Tako smo se morali sprijazniti z dejstvom, da smo naleteli na še enega od projektov, ki so začetno ambicioznost že po nekaj mesecih zamenjali z zmatranim slovenskim oštarijskim standardom. Sicer je jasno, da v malograjski kuhinji nekdo zna zmleti bazilikin pesto in z njim opremiti čisto dostojen caprese, narezati brancina na rezine in ga z rezinami limone sestaviti v všečen hladen krožnik, skuhati dobro govejo in s spirirano zelenjavo lepo zgoščeno gobovo juho. Kaj več od tega pa že ne gre: štacunske njoke polivajo s prazno paradižnikovo ali škrobnato, menda iz treh sirov skuhano belo omako, rezina pečenke iz svinjskega vratu je imela v hotelu večdnevni aranžma, file brancina pa je bil res zelo pečen.

Sicer pa bi se za hotel spodobilo, da bi bil na restavracijski mizi kakšen prt in ne pisan pogrinjek za enkratno uporabo, da bi ponudbo napisali na kakšen papir in da bi natakar gosta po popitem kozarcu vina ali vode povprašal, ali ne bi morebiti popil še česa. Računati, da bosta celoten medel vtis popravila paket fletnih sladic, na čelu z osvežilnim, v kloštersko kremšnito prekrščenim mille-feuillem in ugoden znesek na računu, je pač preveč tvegano. Tako kot je tvegano v mestnem hotelčku za nedeljsko kosilo kuhati točno tisto, kar – večinoma v bolj eht različici – ponuja vsaka vaška oštarija. Čas za restart?