Boštjan Napotnik

21. 6. 2013  |  Mladina 25  |  Konzum

Najboljši sosed?

Bistro Apetit, Zagreb

  • ocena: 4 / 5

Kumarični gazpacho

Kumarični gazpacho

Telečja ličnica

Telečja ličnica

Bistro Apetit
Jurjevska 65 a, Zagreb
Tel.: +385 1 46 77 335
www.apetit.hr
Originalna Apetitova postojanka (poleg gornjegradske imajo še eno v centru) obratuje od torka do nedelje od 10. do 24. ure.

Fino:
gazpacho s škampi
hrustljav raviol s teletino
čokoladna tortica

Ne tako fino:
file brancina

Za potešitev apetita s petimi kosilnimi hodi boste v Apetitu odšteli nekaj več kot 50 evrov.

Komaj je dobro odjeknila novica, da se je naš južnososedski soimenjak zagrebel za nakup najboljšega soseda, že smo dobili brzojavko iz planerskega stožera, da je nujen povračilni ukrep. Ni nam bilo treba dvakrat reči: elitni odred slovenskega Konzuma za posebne intervencije je, kot bi trenil, izvedel desant na zagrebški Gornji grad, kjer po demokratičnem izboru hrvaškega ljudstva obratuje domnevno najboljša hrvaška restavracija, sicer skromno imenovana bistro, Apetit.

Tako smo svoj skromni konzummobil parkirali med grafitno črne range roverje, s pogledom oplazili nekaj dežurnih croestradnih botoksiranih žnabelj pod in briljantiniranih frizur nad dizajnerskimi očali ter na fletni, blago prepišni terasi pomočili skorjo štacunskega kruha v olivno olje, kar naj bi predstavljalo dva evra vreden pogrinjek. Eden izmed članov zmerno nezainteresirane strežne brigade je nato predstavil dovolj zanimivi pethodni kosilski špuri, ki ju je na mesni strani odprl očitno tudi pri Hrvatih vedno popularnejši tatarski biftek, na ribji pa osvežilna v tortico stisnjena solatka iz potočnih rakov, stebelne zelene in jabolka in zavolj sezamovega olja na azijski štih ubrani koščki surovega tuna. Ob nežni rižoti s šparglji in nalistanimi tartufi je ekspedicijski komandant ugotovil, da bi bilo bolje, ko ne bi bil verjel natakarju, da bo visokoalkoholna Tvoja krv i moja 2011 iz zadrske kleti G & J lepo pospremila celo mesno špuro, ribji oddelek pa je medtem najprej godel nad osvežilnostjo kumaričnega gazpacha s škampi, nato pa nad rikotnimi cmočki, potresenimi s tartufnim istrskim ovčjakom in popečenimi češnjevci. A v tej rundi smo bržkone zagrizli tudi v najboljšo Apetitovo stvar tega dneva: testen trikotnik, polnjen z izjemnim, gostim in krepkim ragujem iz počasi dušene teletine, nato pa hrustljavo pocvrt in položen na zeljno-korenčkast julienne. Pri glavnih krožnikih nas namreč ni ravno pometalo vznak: brancinov file bi vendarle veljalo postreči s čim bolj inventivnim, kot sta sotirana zelenjava in žafranova omaka, mehke telečje ličnice z mastno omako in kremastim pirejem pa bi bolj sodile v februarski jedilnik, saj jih nekaj dodanih trakcev stročjega fižola in pršuta pač ni moglo olajšati in osvežiti.

Med okušanjem upravičeno razvpite čokoladne tortice in prelivanjem pečenega skutnega cmoka s hladno pistacijevo kremo smo v poročilo iz soseske zapisali, da smo jedli dobro, a da smo od prvaka vendarle pričakovali več ustvarjalnosti in strasti. Odlično že, a precej bližje korektnemu, kot izjemnemu.