Boštjan Napotnik

12. 7. 2013  |  Mladina 28  |  Konzum

Mirna plovba

Bonaca, Medvode

Dimljena riba

Dimljena riba

Jakobova pokrovača

Jakobova pokrovača

Konoba Bonaca
Cesta na Svetje 44, Medvode
Tel.: 01 361 78 60
www.konoba-bonaca.si
Na Svetjah pri Medvodah veter ne piha od torka do sobote od poldneva do enajste večerne, ob nedeljah se vse skupaj neha ob osmih, ob ponedeljkih pa je zaukazan počitek.

Fino:
file brancina v jajčevcu
škampi z bučkami in rukolo

Ne tako fino
neizbor (predvsem) sladic
soparjeni brancin

Za degustacijsko lovljenje vetra s petimi postanki boste v savsko-sorskem medvodju odšteli 40 evrov.

Popevke Mežkovega Sandija gor ali dol, dejansko je nosilce Konzumovih brbončic zadnje čase pogosto moč zapaziti na prostorih severozahodnega kvartala domovinskih geografskih koordinat. Pozorni zasledovalci so zagotovo opazili, da pri našem pozicioniranju ne gre le za raziskovanje klobasarsko-žgančevskih mikrovariacij, ampak da se tam gori poleg razvpitega (nekdaj) blejskega chefovskega tria in neslavno propadle popshowovske realitete dogajajo kulinarične horizonte razširjajoče reči. Tako je iz prostorov Konzumove admiralitete ondan prispela brzojavka o fletnem brezvetrju, v katerem je moč manj kot miljo od središča Medvod ob guštiranju adrijanskega ribovja mirno preživeti uro ali dve.

Pa je kaj resnega na teh govoricah? No, nekaj vrhunske robe se – kljub bolečemu pomanjkanju dalmatinskega pršuta, bakalarja in sardonov – v družinskem pogonu Poljakovih že najde. Ribja juha, denimo, je v svoji sveti riba-peteršilj-riž preprostosti že en tak okusen poklon dalmatinski nekompliciranosti, ki pa nekaj hodov kasneje, na krožniku z medlim soparjenim brancinovim filejem, špinačno kremo in mandljevimi lističi pokaže svojo drugo, bledično in dolgočasno plat. Da bi jedca taka ultra minimalistična metoda navdušila, bi se čas od morja do krožnika pač moral meriti v urah. In tega se Poljakova kuhmojstra tudi zavedata, zato ostale rihte v degustacijski špuri opremljata z zanimivimi, predvsem sladkastimi deviacijami. Te so ob dimljeni ribi z medeno hruško in dvema marmeladama skorajda že preveč agresivne, vendarle pa je treba reči, da je sladkasti jus, v katerem se kopljejo škampovi repki, rezine bučk in lističi rukole, najboljša morska roba, kar smo jih na kontinentu deli v usta zadnje leto, in da je ideja serviranja pečenega brancinovega fileja – odetega v rezino pečenega jajčevca in z rezino gratiniranega paradižnika – še kako vredna posnemanja. Brezvetrniki bi v uk lahko vzeli tudi vsakega, ki ga zanima, kako pripraviti porcijo širokih rezancev z močno in elegantno omako z repki kozic na rdeče ter kako z rezino črne polente, popečeno kapesanto in trakci na hitro sotiranih pora, korenja in bučk skonstruirati vrhunski krožnik. Bi nam pa bilo ljubše, ako bi poleg utekočinjene zlate malvazije videli tudi Kozlovičeve in Matoševičeve steklenice, iz katerih je pritekla, pa še kakšna dodatna sladka reč, ki bi delala družbo lepo pripravljeni, svilnati rožati, ne bi bila odveč. Je pa res, da je človek po morskih sladkostih niti ne pogreša preveč.