MLADINA Trgovina

Grega Repovž

19. 7. 2013  |  Mladina 29  |  Politika

Franci Zavrl in Mladina

O prodaji in nakupu delnic Mladine

Ko smo Francija Zavrla, lastnika družbe Falcone, ki se je znašla v preiskavi in prek katere so potekale opisane transakcije, prosili za pojasnila, nam je poslal odgovor, za katerega je zahteval, da ga objavimo v celoti. V glavnem članku smo objavili le tisto, kar smo ga spraševali, tu pa objavljamo tudi del, ki se nanaša na Mladino:

»Odločitev o nakupu in kasnejši prodaji Promarta je temeljila na ekonomskih razlogih. Družba Falcone je podjetje kupila in ga kasneje prodala. Za nakup je, kolikor vem, uporabila različne vire v okviru svojega poslovanja. Kako je nakup potekal, sem pojasnil policiji v Luxembourgu, kjer sem bil zaslišan v okviru preiskave v aferi Patria. Za tak nakup sem se odločil iz poslovnih razlogov, tako kot za prodajo delnic Mladine uredniku Gregi Repovžu, ki je od družbe Falcone kupil za cca 200.000 evrov delnic.«

Navedba Francija Zavrla drži. Podpisani Grega Repovž sem leta 2007 od družbe Falcone kupil delnice, s katerimi je Zavrl v veliki meri obvladoval družbo Mladina. Ni bil večinski lastnik, lastništvo je bilo zakrito, imel pa je velik vpliv na druge delničarje in tudi na nadzorni svet družbe. Naj v nadaljevanju pojasnim, zakaj se je to zgodilo.

Franci Zavrl je bil eden od glavnih delničarjev družbe Mladina, d. d., že od njenega lastninskega preoblikovanja. Za pretežno obdobje lastništva mu ni mogoče očitati, da je to lastnino kakorkoli zlorabljal kot lobist ali kot direktor Pristopa in s tem pomemben oglaševalec. V imenu celotne družbe je treba poudariti, da je zanjo storil veliko dobrega. Tu so ne nazadnje bili in so še zaposleni mnogi njegovi kolegi iz časa, ko je bil urednik Mladine. Tudi kot lobist se je pred prodajo delnic in po njej vedel korektno in profesionalno.

Tega pa ni mogoče trditi za leto 2007. Franci Zavrl takrat ni ravnal profesionalno. Zaradi člankov, ki so kritično ocenjevali takratnega predsednika vlade Janeza Janšo, je nemalokrat klical mene kot odgovornega urednika in tudi nekatere druge zaposlene ter opozarjal na svojo moč, tako oglaševalsko kot lastniško. Pritiski so se začeli še stopnjevati zaradi omemb Janševe takratne življenjske sopotnice in stripa Sokol in Golobica avtorja Tomaža Lavriča. Takrat je začel Zavrl groziti, da bo delnice Mladine prodal. Ne komurkoli, temveč prav Rajku Janši, bratu predsednika vlade. Nekoč, spet v enem izmed pogovorov, pa je Zavrl dejal, da je pripravljen delnice prodati meni osebno. Naj zberem denar in jih kupim.

Ne danes ne takrat nisem imel toliko denarja, da bi lahko kupil za 200.000 evrov delnic. Smo pa o teh besedah Francija Zavrla na Mladini razpravljali. Zavrl nam je namreč (nehote) ponudil, da sami poiščemo lastnika, ki ne bo tako vpet v politiko, kot je on sam kot lobist, medijski zakupnik itd. Tako sva s takratnim predsednikom uprave Andrejem Klemencem začela iskati potencialne lastnike, obiskala medijske družbe v tujini, poskušala najti koga v Sloveniji in na koncu spoznala vodstvo zamejske družbe KB 1909 iz Gorice v Italiji, ki je v Mladini prepoznalo zanje relevantno naložbo. Še danes je družba KB 1909 večinska lastnica Mladine in od takrat ima družba stabilno lastništvo.

In tako smo izpeljali to operacijo – z enim samim namenom: izločiti Zavrla kot lastnika in dobiti stabilnega dolgoročnega lastnika, ki bo razumel pomen revije Mladina in ne bo tako vpleten v slovensko politiko. S pomočjo družbe KB 1909 sem dobil kratkoročni kredit in Zavrla obvestil, da bom kupil delnice. Držal je besedo in mi poslal pogodbo o prodaji delnic, pri čemer je bila kot prodajalec navedena družba Falcone iz Luksemburga, za katero nihče od nas prej ni slišal. Delnice sem nato za enako ceno prodal naprej družbi KB 1909, ki je odkupila tudi delnice velikega dela drugih delničarjev in dokapitalizirala družbo Mladina. Vse transakcije so bile opravljene pod skrbnim nadzorom odvetnikov in o vseh smo obvestili vse pristojne institucije. Nobene pripombe ni bilo.

Odgovor, ki nam ga je tokrat poslal Zavrl, v resnici potrjuje, kako pomembno je bilo za revijo Mladina, da je leta 2007 dobila stabilnega in strateškega lastnika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.